Apple og FBI slås om terrormistænktes telefondata

Apple trodser domstol og nægter at hjælpe FBI-efterforskning af terrorangreb ved at åbne krypteret telefon.

Offentliggjort Sidst opdateret

De amerikanske myndigheder og teknologigiganter som Apple og Google er røget i totterne på hinanden over adgangen til brugeres telefoner, konti og tjenester.

Senest har det amerikanske forbundspoliti, FBI, krævet, at Apple hjælper myndighederne med udvikle software, der kan låse en telefon op.

Telefonen tilhører en mistænkt fra angrebet i San Bernardino, der i december kostede 14 mennesker livet og menes at være udført af en Islamisk Stat-sympatisør.

Det har Apple dog nægtet.

Tirsdag pålagde en dommer fra den amerikanske delstat Californien så Apple at give FBI en “rimelig teknisk assistance” til at komme ind på telefonen.

Kendelsen fik ikke Apple til at ændre sin mening. Direktør Tim Cook kaldte den omgående for et “hidtil uset skridt, der truer vores brugeres sikkerhed.” Apple-chefen mener, at kendelsen vil få konsekvenser for mange andre sager.

Sagen er den foreløbige kulmination på flere års oprustning af brugernes datasikkerhed fra teknologifirmaer som Apple og Google, der i højere grad krypterer brugernes data for at tilbyde kunderne sikkerhed for, at ingen andre ser, hvad brugerne laver.

Firmaerne hævder, at de for at beholde kundernes tillid i en digital verden, bliver nødt til at sikre brugernes oplysninger.

Teknologigiganternes manglende samarbejdsvilje under efterforskninger har i stigende grad høstet højlydte protester fra politikere og myndigheder.

– Apple har valgt at beskytte en død ISIS-terrorists (IS-terrorists, red.) privatliv frem for at sikre det amerikanske folk, siger senatoren Tom Cotton fra Arkansas.

– Desværre har Tim Cook og Apples holdning vist, at de ikke er villig til at gå på kompromis, og at ny lovgivning er den eneste måde at løse dette problem, siger han.

Flere forskere og universitetsfolk har bakket Apple op i firmaets kamp for dets brugeres datasikkerhed.

Juraprofessor Jonathan Turley fra George Washington Universitetet har på en blog anklaget den californiske dommer for at tro, at hun kan beordre firmaer til at blive ufrivillige udviklere af overvågningsprogrammer.

Sagen mellem Apple og FBI forventes at gå sin vej op mod toppen af det amerikanske retssystem.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS