Antallet af narko-bilister er eksploderet
Der er nu langt flere narkobilister end sprit-bilister på vejene. Men spritbilisterne står stadig for de fleste dødsulykker
Antallet af bilister, der kører bil samtidig med, at de er påvirket af euforiserende stoffer, er steget voldsomt.
Det viser politiets statistikker helt tydeligt.
I første halvår af 2020 blev der rejst sigtelser i 5119 sager, hvor hovedsagelig mænd havde kørt med euforiserende stoffer i blodet. Det er en foruroligende stigning på 23 % målt i samme periode fra 2018 til 2020.
Derimod er antallet af sager om spirituskørsler stagneret i de sidste par år. I første halvår af 2020 fandt politiet 2806 billister, der havde spiritus i blodet.
Antallet af narkobilister er i dag således væsentlig højere end bilister med for meget spiritus i blodet.
Chokerende dødsulykker
Danskerne er de seneste år flere gange blevet chokeret, når ulykker med narkopåvirkede vanvidsbilister har ramt forsiderne med beretninger om, at blandt andet familiefædre og børn er blevet dræbt ved disse voldsomme og meningsløse ulykker.
En familie blev således ramt af en dyb tragedie en onsdag i slutningen af september sidste år, da en narkopåvirket mand efter politiets opfattelse kørte helt vanvittigt på Peter Bangs Vej i København.
Den narkopåvirkede mand kørte med høj hastighed op på fortovet, hvor han ramte en mor og hendes femårige datter. Den fuldstændige vanvittige kørsel var ifølge politiet skyld i, at moderen blev hårdt kvæstet, og den lille piges liv stod ikke til at redde.
Den 21-årige fører af bilen stak af fra ulykken og efterlod den kvæstede mor med sin dræbte datter. Han blev et døgn senere anholdt efter en større menneskejagt, og han er siden blevet sigtet for blandt andet narkokørsel.
Samme bilist havde cirka halvandet år tidligere invalideret en ung kvinde med sin vanvittige kørsel.
Det er bekymrende
Chefkonsulent Pernille Ehlers fra Rådet for Sikker Trafik finder det bekymrende, at antallet af sager om kørsel med narko i blodet er stigende.
-Det kan blandt andet skyldes, at politiets måleværktøjer er blevet væsentlig forbedret. Det betyder nemlig, at rigtig mange bliver afsløret eksempelvis med begrænset sporstof efter hash i blodet. Det kan for nogen være flere dage efter, at de har røget hash, siger Pernille Ehlers til Newsbreak.dk.
Politiet fik de første narkometre i 2014. En udvikling af teknologien har gjort det lettere for politiet at teste folk for narko i blodet. Det kan være en af årsagerne til, at flere billister bliver testet, og flere bliver på den måde afsløret.
Uvidenhed rammer hårdt
Uvidenhed kan også være en årsag til, at mange eksempelvis hashmisbrugere bliver fældet som narkobilister.
Dansk Misbrugsbehandling nævner et eksempel om en ung mand. Han havde røget hash til en fest om fredagen og blev den efterfølgende onsdag testet af politiet og fundet positiv. Det kostede ham en stor bøde og kørekortet røg de næste 3 år.
Rigspolitiet skelner ikke i deres statistikker mellem de forskellige ulovlige euforiserende stoffer og kan derfor ikke oplyse, hvad de enkelte narkobilister i statistikken var påvirket af.
Flere hårde stoffer i omløb
Ifølge Det Europæiske Overvågningscenter for narkotika, er udbuddet og brug af de hårde stoffer som kokain, amfetamin og ecstasy i stor vækst. Samtidig udvikler dødens købmænd hele tiden nye syntetiske former for narkotika med endnu kraftigere virkning.
Ikke mindst de hårde stoffer påvirker vurderings- og koordinationsevnen voldsomt. Det betyder, at man ikke er i stand til at vurdere risici og mangler dømmekraft i trafikken. Det er selvsagt en farlig cocktail, når man sidder bag rattet i en bil.
Spritbilister koster liv
Pernille Ehlers oplyser dog, at der er 3 – 4 gange flere dræbte og kvæstede i spiritusulykker end i ulykker med narkobilister. Ved de voldsomme ulykker med narkopåvirkede billister, er det særligt de hårde stoffer, der er årsag til den manglende dømmekraft.
Et bredt flertal i Folketinget blev i december 2020 enige om at skærpe straffen for vanvidskørsel betydeligt. Under særligt grove omstændigheder vil straffen kunne mere end fordobles.