Ansvaret for at aflyse gudstjenester ligger her

Mange tøver med at tilmelde sig julegudstjenester, ligesom kirkeligt ansatte ønsker dem aflyst. Gudstjenesterne skal gennemføres, fastholder biskopper.

Man kan også blive smittet med covid-19 i en kirke. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

Da billetterne til julens gudstjeneste i Sønder Stenderup Kirke ved Kolding blev tilgængelige, var 46-årige Lene Krongaard Højland hurtig til at få booket sådan en. Men efter det seneste pressemøde i Statsministeriet har hun nu valgt at afbestille.

”Det gav ikke rigtig mening for mig og min familie længere. Der er jo ingen grund til at presse citronen ved at stimle sammen, når vi får besked på det modsatte af myndighederne,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Mange danskere forholder sig til årets julegudstjenester på samme måde som Lene Krongaard Højland. Det ser man blandt andet i Holstebro, hvor sognepræst i Holstebro Kirke Erik Ladegaard forbereder sig på at forkynde juleevangeliet for langt færre end sædvanligt.

”Vi mærker meget klart, at folk tøver med at melde sig til på grund af smittesituationen lige nu. Normalt har vi 3000-4000 til gudstjenester juleaften, men i år er der indtil videre kun tilmeldt lige knap 700,” siger Erik Lade­gaard, som har hørt argumenterne for at aflyse gudstjenester, men selv føler sig tryg ved at gennemføre.

Ikke som normalt

I flere bykirker i tætbefolkede sogne er billedet det samme. I Sct. Pauls Kirke i Aarhus er der eksempelvis reserveret 511 pladser i kirken den 24. december ud af de 750, der er sendt i udbud. Normalt kommer 1200 mennesker til julegudstjenester i Sct. Pauls Kirke juleaften.

Mens der bliver tøvet fra kirkegængernes side, ønsker flere kirkeligt ansatte at få julegudstjenesterne aflyst.

De seneste dage er der blevet gennemført to underskriftsindsamlinger, som bliver afleveret til biskopper og regeringen med en bøn om at aflyse julegudstjenester eller i hvert fald give valgfrihed til at gøre det.

Biskopperne meldte dog i går ud, at de holder fast ved beslutningen om, at julegudstjenesterne skal gennemføres.

Søren Abildgaard, der er formand for Landsforeningen af Menighedsråd, har set underskriftsindsamlingerne og debatten om julegudstjenester og tager den alvorligt.

Derfor tog han initiativ til en drøftelse med de andre i folkekirkens corona-taskforce ved et møde i går.

”Vi mener, at de enkelte menighedsråd og præster ude i sognene bedst kan vurdere, hvordan man får julegudstjenesterne gennemført på mest forsvarlig vis. Min opfordring til dem er, at de selv finder ud af, hvordan de i deres situation og med deres specifikke kirkerum kan få det til at fungere. Det er nødvendigt at vurdere, hvor mange gudstjenester der skal holdes, og hvor mange der forsvarligt kan være til stede, hvis man flytter gudstjenesten ud af kirkerummet. Og så vil jeg minde dem om, at der allerede nu er mulighed for at aflyse en gudstjeneste, hvis det for eksempel på grund af smitte blandt medarbejdere ikke er muligt at gennemføre den,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Powered by Labrador CMS