Anonyme tip om sexisme kan være på vej her

Der skal være klare linjer for, hvordan man undersøger sager om sexisme, mener regionsrådsmedlem.

Sexisme har været det helt store emne i samfundsdebatten i den seneste tid. – Foto: Colourbox – genrefoto/
Offentliggjort Sidst opdateret

(Citathistorie fra TV2 Østjylland)

“Vi bør overveje at oprette en enhed, hvor medarbejdere kan henvende sig anonymt om sexisme”.

Sådan lyder det fra regionsrådsmedlem i Region Midtjylland, Rasmus Foged (Å), der vil have en whistleblowerordning i forhold til eventuelle sexismesager i regionen til politisk behandling.

Det sker på baggrund af, at mere end 600 læger for nylig har skrevet under på erklæring, der ønsker opgør med sexisme blandt læger.

Rasmus Foged vil gerne have undersøgt, om der er problemer med sexisme i sundhedsvæsenet, og der er i så fald behov for en anden måde at kunne rapportere sexistisk opførsel på, lyder det.

– Jeg synes, at der skal være et trygt sted at gå hen i det uheldige tilfælde, at man ikke har lyst til at gå til sin nærmeste chef eller til sin arbejdsmiljørepræsentant. Der er en risiko for, at nogle ikke har lyst til det, og så er det godt, at man kan gå den anonyme vej, siger han til TV2 Østjylland.

Der skal ifølge Rasmus Foged være relevante og tydelige retningslinjer for, hvordan man håndterer sager om sexisme, og det er vigtigt, at medarbejderne bliver oplyst om de retningslinjer, lyder det.

Håber ikke den bliver brugt

Han mener samtidig, at man som udgangspunkt skal gå via ledelsen eller arbejdsmiljørepræsentant.

– Jeg håber ikke, at særligt mange vil benytte sig af en whistleblowerordning, men vi skal ikke udelukke nogen, og det er ikke en kæmpe udfordring at lave sådan et system, siger han til TV2 Østjylland.

Rasmus Fogeds forslag kommer på et tidspunkt, hvor sexismedebatten ser ud til at fortsætte ufortrødent.

Omfanget overrasker

Efter de seneste ugers sexismedebat kigger flere østjyske virksomheder nu også indad og undersøger, hvorvidt virksomhederne selv er gode nok til at håndtere sexismesager.

I alt har 85 ledere skrevet under på et åbent brev om, at der skal sættes en stopper for sexisme.

Arbejdsmiljøchef i fagforeningen Lederne, Lars Andersen, mener ikke, at det er kommet som nogen overraskelse for lederne i Danmark, at der kan være sexisme på arbejdspladsen.

Derimod mener han, at det er kommet bag på de mange ledere, i hvilket omfang sexisme er foregået på danske arbejdspladser.

I politik har sexisme fyldt meget i de seneste uger – senest har anklager om krænkelser fældet nu tidligere overborgmester i København, Frank Jensen.

For nylig stod Radikale Venstres folketingsmedlem Katrine Robsøe frem med sin krænkelseshistorie om partifællen og tidligere formand for partiet, Morten Østergaard.

Både Katrine Robsøe og Morten Østergaard er valgt i Østjyllands storkreds.

Katrine Robsøe valgte at dele sin historie på Facebook.

Også på landets universiteter vil mange have sexisme til livs. 698 forskere har skrevet under på et brev, hvor de tilkendegiver, at de har oplevet sexisme på egen krop eller set det ske overfor andre i den akademiske verden.

Powered by Labrador CMS