Anmeldere kalder Lindgren-biografi gribende
Der skal mod til at skrive om en myte som Astrid Lindgren. Men Jens Andersen er kommet flot i mål, lyder det.
De fleste danskere er vokset op med den svenske forfatter Astrid Lindgren og hendes bøger om Pippi Langstrømpe, Ronja Røverdatter, Emil fra Lønneberg og Brødrene Løvehjerte.
– Der skal mod til at skrive en biografi om et klenodie som Astrid Lindgren. Jens Andersen har gjort det forbilledligt.
Sådan skriver Berlingskes litteraturanmelder Rikke Rottensten og giver seks stjerner til Jens Andersens biografi.
– For alle vil den store samlede biografi rumme nyt, for Jens Andersen har haft et materiale, der hidtil har været utilgængeligt for andre.
I brevene til venner og familie kommer der sider frem af Astrid Lindgren, som viser sig at fortælle meget om ikke bare hende, men også hendes bog-børn.
– Det fornemme ved Jens Andersens biografi er ikke mindst denne balance mellem forfatteres eget liv og dets betydning for hendes værker, siger Rikke Rottensten.
Biografien får også topkarakter i Politiken.
– Det er en uophørligt fascinerende og gribende bog, som Andersen har skrevet. Også den, som tror at vide det meste om Astrid Lindgren, vil blive overrasket, overvældet varm og rørt, skriver Per Svensson, forfatter og litteraturkritiker ved den svenske avis Sydsvenskan.
Afgørende for Astrid Lindgrens forfatterskab var, at hun som 19-årig blev gravid uden for ægteskabet og måtte efterlade drengen Lasse i en kærlig plejefamilie i København – en historie, der fortælles i fuldt omfang for første gang.
Efter tre år henter hun drengen hjem, men adskillelsen skaber alligevel et traume for dem begge, som gang på gang kommer litterært til udtryk.
– Alle disse forsømte ensomme, triste drenge: Lillebror, Bo Vilhelm Olsson, Pelle på Krageøen, Tvebak. Og altid disse stærke, bralrende, men også omsorgsfulde piger: Pippi Langstrømpe, Madicken, Kitte Kry, Trunte, Ronja Røverdatter.
– Det er et mønster, der kan føres tilbage til lille Lasse og hans unge, kæmpende mor, skriver den svenske anmelder.
Per Svensson roser også bogens fantastiske fine billedmateriale, som for en stor del består af privatfotografier.
Kristeligt Dagblads anmelder Sara Nørlund skriver, at “hensigten med biografien tydeligvis har været at fortælle om Astrid Lindgren som en moderne forfatter og et alvorligt menneske”.
– Det bliver så til dels på bekostning af eventyret, den befriende humor og den fantasi, der genfortryller verden for barnet. Men på den anden side. Den historie kender vi, skriver hun.
/ritzau/