Anmelde niqab – har du pligt til at gøre det?
Har du reelt pligt til at anmelde niqab, hvis den sidder på en kvinde i det offentlige rum? Skal skoleledere eller andre offentligt ansatte påtvinges at reagere?
Hvornår skal man kontakte politiet, hvis man vil anmelde niqab? Det spørgsmål er oppe i tiden, efter en skoleleder pure har nægtet at indgive en anmeldelse af en kvinde, der afleverer sit barn på en nordjysk skole. Kvinden er iført niqab, når hun kommer.
Situationen omkring den nye lovgivning, der forbyder niqab og andre maskeringer i offentligt rum, har sendt en bølge af tvivl gennem offentligt ansatte ledere, der har skullet forholde sig til en hypotetisk situation. Er det påkrævet af dem at anmelde niqab?
Svaret på det spørgsmål kan sandsynligvis findes i den konkrete sag fra Nordjylland, hvor lederen af en skole altså nægtede tage affære, da en forælder på første skoledag blev noget så fortørnet over en kvinde iført niqab.
Skoler skal ikke anmelde niqab
En skoles ansvar er først og fremmest, at eleverne trives og lærer noget. Derfor skal en skole ikke melde en mor, der afleverer og henter sit barn i skolen iført niqab, til politiet. Det mener formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, der kommenterer på en sag fra Gug ved Aalborg, hvor en kvinde i niqab ifølge mediet Nordjyske har afleveret sit barn i Seminarieskolen.
En anden forælder har forsøgt at få skolelederen til at melde sagen til politiet med henvisning til det tildækningsforbud, der trådte i kraft 1. august. Det har skolelederen afvist. Og med god grund, mener Claus Hjortdal, der bakker skolen op.
– Vi har et ansvar over for eleven og for at få samarbejdet mellem skole og forældre til at fungere. Og så skal vi arbejde for, at eleven kan lære og udvikle sig. Hvis vi laver underretninger eller anmelder forældrene, er det, fordi vi tvivler på, at det, de gør, er godt for barnet. Vi har ikke anmeldelsespligt – det er det samme, hvis vi ser forældrene køre for stærkt, siger han til Ritzau.
Politikere vil have anmeldelsespligt
Flere politikere mener dog, at skoler har et ansvar for anmelde. Således har både udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) kritiseret skolen.
– Man sender det signal, at man i Danmark bare kan overtræde lovene, siger Martin Henriksen, der mener, at skolelederne er konfliktsky, når de ikke vil anmelde.
– Når Skolelederforeningen melder sådan ud, så viser det, at de slet ikke har forstået, hvorfor det er gået så galt med integrationen. Det er, fordi skolelederne og skolerne ikke tør tage dialogen med forældrene, der har muslimsk baggrund, siger Martin Henriksen.
Aalborg Kommune har over for Nordjyske oplyst, at Kommunernes Landsforening, politiet og kommunens egne jurister vurderer, at skolen ikke har pligt til at anmelde. Over for BT giver viceborgmester i Aalborg Kristoffer Hjort Storm (DF) udtryk for, at han fremadrettet vil tvinge skoleledere til at anmelde overtrædelse af maskeringsforbuddet.
Tildækningsforbuddet gør det ulovligt at bære beklædningsgenstande, der dækker ansigtet, offentligt. Den første overtrædelse udløser en bøde på 1000 kroner.