Anklager politiet for at 'vaske' sager

DR har talt med en række betjente, der fortæller om at "vaske" sager. Begrebet er bekymrende, siger forsker

Politiets uniformer
Politiets uniformer
AfspilningshastighedNormal
Skift videokvalitet-
Afspilningshastighed
0.25
0.5
0.75
Normal
1.25
1.5
1.75
2
Slå lyden til
 
00:00
/
01:41
LIVE
Offentliggjort

Politiet beskyldes for at lukke sager uden efterforskning

Flere nuværende og tidligere politibetjente har fortalt DR, at de bevidst bliver instrueret i at lukke sager uden at gennemføre de nødvendige efterforskningsskridt. Dette sker angiveligt for at reducere antallet af åbne sager.

Fænomenet, kendt som at 'vaske' sager, indebærer blandt andet at undlade at indsamle tekniske beviser eller afhøre vidner. Politiforsker Adam Diderichsen udtrykker bekymring over denne praksis, mens Rigspolitiets chefpolitiinspektør Peter Ekebjærg kun kender til begrebet fra DR's rapportering.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Politiet undlader i nogle tilfælde helt bevidst at efterforske reelle sager, så de ender med aldrig at blive til noget - og i stedet kan lukkes.

Det siger otte politibetjente - fire nuværende og fire tidligere - til DR.

Ifølge betjentene får de at vide af deres ledelse, at de skal undlade at tage de relevante og sædvanlige efterforskningsskridt.

- Jeg har fået til opgave at lukke en række sager. Det er sagt helt tydeligt, at de bare skal lukkes. Jeg får at vide, at jeg ikke skal indhente tekniske beviser, jeg skal ikke tale med andre politikredse, ikke indhente vidneudsagn, sagerne skal lukkes, fortæller en nuværende betjent fra en jysk politikreds til DR.

At "vaske" sager 

Det sker blandt andet for at nedbringe størrelsen af sagsbunkerne, lyder det.

Betjentene i artiklen er alle anonymiseret. Det skyldes, at de enten fortsat er i politiet eller samarbejder med politiet i deres nuværende job.

Betjentene bruger angiveligt flere forskellige udtryk for at lukke en sag uden reelt at have efterforsket den. Blandt andet kaldes det at "vaske" sager.

Ifølge flere betjente er det ikke unormalt, at sager bliver lukket alene for at nedbringe størrelsen af sagsbunker.

"Bekymrende" 

Det kan eksempelvis ske ved, at en anmelder tales fra at anmelde sagen, at man ikke får indhentet videoovervågning, eller at der ikke afhøres vidner.

Det kan også være, at sagen oprettes inden for en mildere paragraf, hvilket gør det nemmere at få den lukket, skriver DR.

Adam Diderichsen, der er politiforsker og selv har arbejdet i politiet, siger til DR, at han godt kender til fænomenet. Ifølge ham er det "bekymrende".

DR har også talt med Peter Ekebjærg, der er chefpolitiinspektør i Rigspolitiet. Han siger, at han kun kender til begrebet at "vaske" sager fra DR's dækning, og at det ikke er noget, som dansk politis ledelse generelt arbejder med.

Powered by Labrador CMS