Anklager kræver over 200 millioner i bøde til vekselkontor
Kriminelle fik vekslet sorte penge for næsten en kvart milliard kroner, hævder Bagmandspolitiet.
Millioner af kroner er rullet lystigt gennem et københavnsk vekselkontor, og politiet mener, at kriminelle her fandt den perfekte vaskemaskine for deres sorte penge.
Bødekravet er oppe i svimlende højder.
Selskabet bør straffes med en bøde mellem 56 og 224 millioner kroner, har anklager Karina Ankergren fra Bagmandspolitiet for nylig påstået i Københavns Byret.
Dommen afsiges tirsdag eftermiddag.
Det lille anpartsselskab bag kontoret begik hæleri for næsten en kvart milliard kroner, hævdes det.
Så mange penge blev nemlig vekslet fra 2010 til november 2014 – og man var udmærket klar over, at pengene måtte stamme fra strafbare lovovertrædelser, lyder det.
Selskabet nægter sig skyldig, og forsvareren mener, at kravet er en forbier.
Ude af proportioner
– Det er helt ude af proportioner, siger advokat Thomas Smed til Ritzau.
– Jeg mener, at bødepåstanden er alt for matematisk, og at den ikke følger straffelovens ordlyd eller forarbejder om, hvordan bøder udmåles, siger han.
Bagmandspolitiet har forsømt at tage hensyn til den skyldiges betalingsevne, mener advokaten.
Ikke engang 10 procent af den laveste bødepåstand, altså 5,6 millioner kroner, vil selskabet kunne betale – og selv ikke med en afdragsordning over 10 år, lyder det.
Den usædvanlige sag er et resultat af politiets overvågning af hashhandlen på Christiania. Efterforskere begyndte at holde øje med bureauet, da det viste sig, at de kriminelle forretningsmænd ofte benyttede sig af vekselkontoret, som ligger på Nørrebro i København.
Her blev der imidlertid ikke kun begået hæleri, hævder Bagmandspolitiet. De regler, som skal sikre mod hvidvask og finansiering af terror, blev der blæst højt og flot på.
I sagen er desuden far og søn, som stod bag kontoret, anklaget for at have ydet den udstrakte service til kriminelle. Også de nægter sig skyldige i groft hæleri.
Retssagen begyndte i oktober sidste år, og undervejs har retten blandt andet set overvågningsbilleder med stakkevis af pengesedler, som blev omvekslet til 500-eurosedler.
/ritzau/