Anklager: Far og søn tvang rumænere til rengøring

Foto: Per Johansen.
Offentliggjort Sidst opdateret

For første gang i danmarkshistorien skal landsretten forholde sig til sag om menneskehandel til tvangsarbejde.

To mænd fra rengøringsbranchen holdt gennem flere år mere end almindeligt godt opsyn med deres ansatte, som de husede i en garage under kummerlige forhold i Nordsjælland.

Inde fra huset kunne mændene, en far og en søn på henholdsvis 37 og 54 år, via fire overvågningskameraer følge med i beboernes færden. I det hele taget sørgede rengøringsbosserne for, at rumænerne levede afskåret fra det omkringliggende samfund.

Blandt andet på den baggrund håber Statsadvokaten i København, at Østre Landsret onsdag dømmer mændene for menneskehandel til tvangsarbejde.

– Rumænerne levede i en parallel verden. De står op, er i deres garage, bliver kørt til arbejde og hjem igen. De ved ikke engang, hvor de kan tage bussen hjem til Rumænien henne, siger senioranklager Annette Vester.

Mens sager om menneskehandel sædvanligvis handler om prostitution, er det første gang i danmarkshistorien, at landsretten skal forholde sig til en sag om menneskehandel i forbindelse med tvangsarbejde.

– Alle ved, hvad prostitution er, men det er mere uklart, hvad der ligger i tvangsarbejde, siger senioranklageren.

For knap et år siden fastslog Retten i Helsingør, at ni rumænske mænd og kvinder systematisk var blevet udnyttet og underbetalt, da de knoklede med rengøring på institutioner og virksomheder for de tiltalte.

Faren blev idømt fængsel i to år og seks måneder, mens sønnen fik fængsel i to år. Sidstnævnte begik desuden en række bedragerier.

Men ifølge retten var der altså ikke tale om en overtrædelse af straffelovens bestemmelse om menneskehandel til tvangsarbejde.

– Ved menneskehandel til tvangsarbejde skal der være brugt nogle tvangsmidler – eksempelvis trusler eller frihedsberøvelse, siger Annette Vester.

– Der kan også være tale om udnyttelse af en sårbarhed, og det er det, jeg har procederet for i landsretten, siger hun.

Under retssagen i landsretten er det kommet frem, at rumænerne, der fik udbetalt omtrent 3000 kroner om måneden for deres arbejde, ikke kunne forlade jobbet hos de tiltalte, før der var fundet afløsere. Det kunne vare flere måneder, før det skete.

Også en anden frifindende dom om påstået menneskehandel i forbindelse med tvangsarbejde har anklagemyndigheden anket til landsretten.

Denne kaldes kældersagen med henvisning til, hvor de påståede ofre overnattede.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS