Anklage: Kommunal chef bestukket med luksusferie

Den sidste sag i Atea-sagen handler om 64.000 kroner og begynder mandag. I forvejen er en række personer dømt

Atea-sagen er blevet kaldt danmarkshistoriens største sag om bestikkelse af offentligt ansatte. Mandag skal endnu en sag for retten. (Arkivfoto.) Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Over fem år efter at Atea-sagen kom frem i dagens lys, tager Retten i Lyngby mandag hul på den sidste af sagerne i det omfattende kompleks om bestikkelse af offentligt ansatte.

Hovedsagen i Atea-komplekset mod tidligere chefer fra it-firmaet Atea og Region Sjælland har været for både by-, lands- og Højesteret. Samtidig har der kørt en række mindre sager mod offentligt ansatte og ansatte fra Atea.

Og sagen mandag er den sidste i rækken af de mindre sager.

Mandagens sag drejer sig om en mand, der er tiltalt for som chef i en kommune at have modtaget passiv bestikkelse i form af blandt andet rejser til Thailand. Det fremgår af anklageskriftet i sagen.

Bestikkelsen skal være sket i fælles forståelse med tidligere salgschef i Atea Per Juul Andersen, der i landsretten blev idømt ubetinget fængsel i et år og tre måneder.

Foruden passiv bestikkelse går anklagerne mod den tidligere kommunale chef på tyveri, underslæb og mandatsvig. Flere steder i anklageskriftet fremgår det, at der er rejst alternative anklager.

I alt fik chefen en vinding på 64.035 kroner, mener Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – også kendt som Bagmandspolitiet.

Fik tre ferier til Thailand

Han fik angiveligt tre ferier til Thailand, hvor udgifterne var dækket af Atea og penge, som kommunen havde til gode hos Atea.

Den daværende chef var afsted i cirka to uger i både 2012 og 2013 samt en uge i 2014. Med ferierne fik han ifølge SØIK en vinding på knap 42.000 kroner.

Ifølge anklageskriftet fik manden også dækket udgifter til en golfturnering samt to middage – den ene med efterfølgende drinks.

Hertil er der flere anklager om en computer, en ipad og flere telefoner, som tiltalte skal have beholdt efter ansættelsen i kommunen eller givet eller solgt videre.

Der er nedlagt et navneforbud, som gør det forbudt at offentliggøre oplysninger, som vil kunne identificere den tiltalte, som ikke længere er ansat som chef i kommunen. Han nægter sig hovedsagligt skyldig i anklagerne.

Det var tilbage i oktober 2017, at politiet ransagede mandens bopæl. Siden er der gået flere år, og den er nu den sidste i rækken af de mindre sager til at blive afgjort.

Selv om hovedsagen har været for Højesteret, er den dog heller ikke slut endnu. For Højesteret afgjorde i august, at en del af sagen skulle sendes tilbage til landsretten, som havde begået en fejl.

I de mindre sager er der givet betingede straffe med krav om samfundstjeneste, dagbøder og et par frifindelser. Der har været tale om mindre beløb, end der er tale om i mandagens sag i Lyngby.

Atea-sagen handler om bestikkelse

Den er blevet kaldt danmarkshistoriens største sag om bestikkelse af offentligt ansatte.

Mandag tages der hul på et af de sidste kapitler i Atea-sagen, når Retten i Lyngby skal se på den sidste af de mindre sager i komplekset.

Adskillige andre sager er allerede afgjort, og hovedsagen har været for både by-, lands- og Højesteret. Dog er den heller ikke endnu afgjort.

Få et overblik over den omfattende Atea-sag her:

* I juni 2015 blev en række personer med tilknytning til it-firmaerne Atea og 3A-it samt flere offentligt ansatte, herunder en ansat i Rigspolitiet, anholdt og sigtet.

* Sagen drejer sig blandt andet om fine middage på restauranter, hvor Atea betalte. Offentligt ansatte må ikke modtage penge, gaver eller andre fordele. Formålet er at beskytte tilliden til de offentlige myndigheder.

* Dog er det tilladt at modtage såkaldte taknemmelighedsgaver – for eksempel en æske chokolade fra pårørende på et plejehjem – eller mindre gaver ved mærkedage.

* Fire tidligere Atea-folk og tre tidligere chefer i Region Sjælland og Rigspolitiet blev tiltalt i hoveddelen af Atea-sagen.

* Hovedsagen er blevet afgjort af både by-, lands- og Højesteret. En tidligere salgsdirektør i Atea og en tidligere it-direktør i Region Sjælland valgte ikke at anke deres delvist betingede domme fra byretssagen.

* Fem andre tog deres sager til landsretten. Her gik dommene til tidligere chefer i Region Sjælland og Atea-chefer fra nogle måneders betinget fængsel til to års fængsel.

* Tidligere koncerndirektør i Atea Peter Trans og tidligere it-udviklingschef Michael Mølkær Jensen fra Region Sjælland – valgte at søge om at få deres sager helt til Højesteret.

* I august 2020 afgjorde Højesteret, at en del af sagen skal gå om i landsretten. Det skyldes, at landsretten dømte dem for mandatsvig, selv om der ikke var rejst en tiltale for netop det. Derfor havde de ikke mulighed for at forsvare sig mod den anklage.

* It-selskabet Atea fik i byretten en bøde på ti millioner kroner. Den dom har selskabet accepteret. Selskabet har i øvrigt i en udløber af sagen fået endnu en bøde på tre millioner kroner.

* Foruden hovedsagen har domstolene afsagt domme i en række mindre sager, som er afgjort med betingede straffe med krav om samfundstjeneste, bøder, og et par frifindelser.

* I de mindre sager er der tale om offentligt ansatte – herunder flere fra Forsvaret – samt nogle, der gav bestikkelse som ansatte fra Atea.

Kilde: Ritzau.

Sagen mod den tidligere kommunale chef kører over flere dage med ventet dom i februar.

Powered by Labrador CMS