Andreas Mogensen er dansk ambassadør

Dansk rumrejse på dødsforagt og disciplin. Risikoen for at dø på rejsen er “en til to procent”, vurderer Andreas Mogensen, som har drømt om og knoklet for at blive nationens første udsending i rummet. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Uddannelse- og forskningsministeren mener, at Andreas Mogensens mission gavner Danmark på flere punkter.

Når Andreas Mogensen drager ud i rummet onsdag, bliver han et forbillede for danske børn og unge, der kan medvirke til flere rummissioner med dansk deltagelse i fremtiden.

Det mener uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V), der er i Baikonur forud for Andreas Mogensens opsendelse.

– Andreas Mogensen er en ambassadør for danske børn og unge, og det er vigtigt i forhold til, at vi kan manifestere os med så dygtige folk som ham, så vi også i fremtiden kan blive en del af en rumopsending, siger han til Ritzau.

– Den her mission har store danske perspektiver på flere forskellige måder. Den skærper opmærksomheden omkring rumfart, rumteknologi og rumforskning, og det er vigtigt.

På missionen skal der blandt andet udføres forskellige test. Der skal blandt andet testes et såkaldt skinsuit, der skal mildne nogle af de gener, som kroppen har ved vægtløshed, som muskeltab og afkalkning af knoglerne.

Andreas Mogensen bliver den første dansker i rummet, og Esben Lunde Larsen mener, at turen har stor kulturel betydning for Danmark i og med, at danskeren medbringer blandt andet dannebrog, Lego-figurer og litteratur af Søren Kierkegaard.

Adspurgt om den store opmærksomhed for rummissionen udelukkende skyldes, at den ene af de tre astronauter er dansk, svarer ministeren:

– Det er klart, at det har en særskilt interesse, når det er den første dansker i rummet. Men når man følger kosmonauterne og astronauterne her i Kasakshan, oplever man virkelig, hvor stort det er. Det er ikke nogen skovtur, siger Esben Lunde Larsen.

Andreas Mogensen bliver sendt ud i rummet onsdag morgen dansk tid.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS