Andrea advarer offentligt mod tre mænd: De voldtog mig

En 21-årig pige har anfægtet det norske retssystem, efter at tre mænd, der i forvejen var blevet dømt for at voldtage hende, blev frikendt i en appelretssag.

21-årige Andrea Voldum kritiserer det norske retssystem, efter at tre mænd er blevet først dømt og siden frikendt for at have voldtaget hende. Foto: Privat.
Offentliggjort Sidst opdateret

For to år siden blev den dengang 19-årige Andrea Voldum overtalt til at indtage en livsfarlig dosis af stoffet MDMA (i daglig tale kaldet ecstasy) ved en efterfest, hun var taget til med tre mænd, hun kort forinden havde mødt i byen.

Hun blev efterfølgende lempet ind i en taxa, kørt væk fra efterfesten og båret ind i en campingvogn og slæbt som en melsæk over skulderen på en af de tre mænd, der efterfølgende har erkendt, at han havdet sex med den unge pige.

Men han og to andre mænd blev efterfølgende dømt for at have voldtaget Andrea. Og de er efterfølgende blevet frikendt. Derfor har Andrea, i afmagt, sat offentligt navn på de tre mænd – efter at de blev frikendt ved en appeldomstol.

– Ingen skal møde dem eller have samme oplevelse, som jeg havde, fortæller Andrea Newsbreak.dk, da vi taler med hende om, hvorfor hun valgte at sætte navn på de tre mænd.

Sagen har startet en grundlæggende diskussion i Norge om den måde, hvorpå retssystemet fungerer. Omdrejningspunktet er den i dag 21-årige kvinde, der startede debatten med en opdatering på Facebook.

Indtog livsfarlig mængde ecstasy

Avisen Verdens Gang har flere gange skrevet om Andrea og hendes historie. Det er blandt andet her, man kan læse om en af de mange retssager, Andrea har været medvirkende i, hvor de tre mænd har siddet på anklagebænken, anklaget for gruppevoldtægt.

Det er her, man kan læse, hvordan en overlæge har forklaret, at Andrea tog så meget MDMA, at hun kunne have været død af det. Hun indtog mindst 250 mg. En normal dosis er på 100 mg.

Det er i samme artikel, at man kan læse, at Andrea var med sin mor i lillesøster i byen Hemsedal på en tur fra 22. til 24. marts 2014. Lørdag aften var Andrea i byen, og her mødte hun en af de tre mænd, der senere er blevet både dømt og frikendt for at voldtage hende.

Manden var i 30’erne og sammen med to venner overtalte han Andrea til at tage med til en efterfest. De fire tog sammen afsted til en lejet hytte, hvor godt 10 mennesker befandt sig.

Her tog Andrea ecstasy. Hun følte sig presset til det, havde aldrig prøvet det før, men en af de tre mænd beskrev, hvor fantastisk det var.

– Han gentog igen og igen, hvor fedt det var, og at jeg bare måtte prøve det, har Andrea fortalt Verdens Gang.

Så hun tog det. På et eller andet tidspunkt i løbet af aftenen indtog hun også kokain. Noget, hun ikke husker i dag. Og hun husker generelt ikke meget fra den aften.

Blev slæbt som en melsæk

De tre mænd tog Andrea med sig fra efterfesten. De fire personer blev kørt i taxa ud til den campingvogn, hvor Andrea siger, at hun blev voldtaget.

Taxachaufføren har forklaret, at Andrea var livløs under turen, og at en af de tre mænd slæbte hende ind i campingvognen, som bar han på en melsæk. De eneste lyde, chaufføren hørte Andrea lave, var usammenhængende mumlen.

Hun kom til sig selv klokken 05 om morgenen. Hun blev hentet af sin mor samme sted, som hun mødte en af de tre mænd til at starte med. Og herfra startede den sag så, der igen og igen har placeret Andrea i retten.

Da mændene blev dømt første gang, fik de mellem seks og seks og et halvt års fængsel for det, der dengang blev kaldt for voldtægt. Sagen blev anket, hvor mændene blev frikendt af en jury, men dømt på ny af en dommer, hvorefter at sagen endte med at foregå ved en appelretssag.

Uenighed blandt dommere og domsmænd

Ved appelretssagen skulle tre dommere og fire domsmænd sammen diskutere og nå til enighed om skyldspørgsmålet. Skulle mændene dømmes, skulle i alt fem af de syv stemme for.

Det skete ikke. Der manglede én stemme, og derfor blev mændene altså frikendt. Det blev de, fordi de tre, der stemte imod, ikke mente, at voldtægten havde fundet sted “udover enhver rimelig tvivl.”

Og aspektet med, at en sådan retssag involverer lægdommere, huer ikke Andrea. Hun mener ikke, at domsmændene så objektivt på sagen. Hun mener, at de var forudindtagede.

– Problemet handler om holdninger og fordomme. Skal du være domsmand eller sidde i en jury, bør du gå ind med et åbent sind, siger Andrea til Newsbreak.dk.

Hun er blevet diagnosticeret med PTSD og går i dag til psykolog for at komme videre med sit liv.

– Jeg tager det en dag ad gangen, forsøger at tænke positivt, og jeg prøver at tage mit liv tilbage. Jeg har lært at leve med det. Det tager tid at arbejde med det, men det er formentlig det værd i sidste ende, siger Andrea til Newsbreak.dk

Powered by Labrador CMS