Amnesty om tålt ophold: Folk skal straffes

Foto: BERG PEDERSEN MIKKEL/POLFOTO
Offentliggjort Sidst opdateret

Det skal være muligt at retsforfølge krigsforbrydere, som lever på tålt ophold, siger Amnesty International.

I lighed med blandt andet SF og Konservative ønsker menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, at personer på tålt ophold i Danmark, der har begået krigsforbrydelser, skal kunne retsforfølges.

Det siger Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty International.

Han medgiver, at bevisførelsen kan blive vanskelig, selv om der også kan være tale om tilståelsessager, som for eksempel personer på tålt ophold i Danmark, der ifølge Søndagsavisen har fortalt, at de har begået krigsforbrydelser i Afghanistan.

Spørgsmål: Hvordan skal det danske retsvæsen skaffe bevismateriale og vidneudsagn om krigsforbrydelser, der for eksempel er foregået i Afghanistan?

– Det er altid sværere at gennemføre en bevisførelse for handlinger, der er foregået i et andet land. Men man kan sige, at i en situation, hvor manden står og fortæller det selv, så taler vi nærmest om en tilståelsessag.

– Generelt er der det formelle, der siger, vi ikke kan retsforfølge. Sådan er dansk strafmyndighed indrettet. Det, synes vi, er rigtig, rigtig ærgerligt. Så er der det praktiske, at det naturligvis er sværere at gennemføre en bevisførelse, når det ikke er tilståelsessager, siger Claus Juul til Ritzau.

Han påpeger, at problemet kan løses og nævner, at det ikke har været uoverstigeligt for Krigsforbryderdomstolen i Haag at finde beviser i sager fra Rwanda og Jugoslavien.

Ifølge Søndagsavisen befinder der sig 21 personer i Danmark på tålt ophold, som efter eget udsagn har begået krigsforbrydelser.

Cirka halvdelen af dem er ifølge avisen tidligere talibankrigere, og en af dem har deltaget i en massakre på 8000 civile og begået drab på kvinder og børn.

Det vil være et vigtigt signal at sende, hvis det bliver muligt at retsforfølge krigsforbrydere i alle europæiske lande, siger Claus Juul.

– Det er et ret tydeligt signal til folk om, at de ikke kan gemme sig, men at de bliver retsforfulgt. I en sag som den omtalte, hvor en person siger, at han er medansvarlig for drab på flere hundrede mennesker, taler vi om livstidsstraf, siger han.

Han understreger dog, at det er vigtigt, at man ikke sender folk på tålt ophold hjem til lande, hvor de havner i “den sorte gryde”.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS