Ambulancechef vil kræve nyt udbud i retten
Sagen om ambulancekørslen i region Syddanmark kan meget vel ende en tur i retten.
Nu tager ambulancechef Michael Sørensen, administrerende direktør i det Falck-ejede selskab Responce, bladet fra munden i sagen om ambulancekørslen i Syddanmark.
Ifølge Michael Sørensen ser Region Syddanmark igennem fingre med, at det hollandske ambulancefirma Bios ikke opfylder en række mindstekrav i udbudet sidste år, hvor Bios vandt ambulancekørslen i Syddanmark pånær Trekantområdet, som Responce vandt. Dermed gør Region Syddanmark sig skyldig i ulovlig forskelsbehandling, mener Michael Sørensen.
– Samlet set fraviger Bios mindstekravene i kontrakten på så mange områder, at vi er langt over stregen for, hvad der er rimeligt, siger Michael Sørensen.
Nyt udbud
Han har derfor bedt advokater for et konsortium bestående af Responce og Life Care One, som Michael Sørensen er medejer af, til at undersøge, om der er grundlag for at rejse en sag mod regionen. Formålet er i givet fald at tvinge regionen til at foretage en ny udbudsrunde, sådan som flere udbudseksperter tidligere har peget på som en mulig konsekvens af den nuværende situation.
– Hvis man undervejs beslutter sig at acceptere væsentlige ændringer i en aftale, så er det ikke længere ligebehandling af alle budgiverne. Og så kan en anden ambulanceoperatør i grelle tilfælde kræve et nyt udbud, vurderede Karsten Naundrup Olesen, juraprofessor ved Københavns Universitet, tidligere på måneden til DR Syd og uddybede i Fyens Stiftstidende og JydskeVestkysten:
– Alle, der byder på opgaven, skal behandles ens. Det må ikke være uigennemsigtigt, hvad der egentlig bliver købt. Derfor må man ikke lave væsentlige ændringer i kontrakten, når aftalen er indgået, sagde professoren.
Michael Sørensen peger på flere konkrete brud – eller ændringer – på kontrakten.
Først og fremmest leverer Bios dagligt ikke det antal ambulancer, som selskabet er forpligtet til. Ifølge Region Syddanmarks egne oplysninger leverer Bios hver dag fem-syv færre ambulancer end de 54, som selskabet har forpligtet sig til.En del af det problem løses ved hjælp af en aftale med netop Responce, som regionen har bedt om at stille tre-fire ekstra biler til rådighed dagligt.
Flere kontraktbrud
Men der er flere eksempler på regulær forskelsbehandling, mener Michael Sørensen.
– Det er et mindstekrav i udbudet, at redderne skal kunne tale og skrive dansk. Jeg tvivler på, at de tyskere, som Bios har ansat, har lært at skrive dansk på få uger. Det er også et mindstekrav, at vi skal overholde arbejdsmiljølovgivningen, men den har Bios overtrådt adskillige gange. Og det er et mindstekrav, at stationerne skulle stå klar til driftsstart, men heller ikke her var Bios klar.
De er sådan set endnu ikke færdige med ombygninger flere steder, siger Michael Sørensen. Michael Sørensen kan heller ikke få øje på, at det er i overensstemmelse med regionens udbud, at Bios har ændret tre ambulancer til sygetransporter, og at en række såkaldt effektive og meget mandskabskrævende beredskaber er blevet ændret til såkaldte døgnberedskaber, som betyder, at Bios samlet set leverer færre reddertimer end det antal, som er krævet i kontrakten.
Bød kun på Trekanten
Mens Bios i 2014 bød på alle fire delområder i Syddanmark nøjedes Responce under udbudsrunden i 2014 med at byde på et – Trekantområdet.
– Med de krav regionen stillede i deres udbudsmateriale, turde jeg ikke at byde på mere end et. Udbudet var meget detaljeret og stillede store krav til beredskabet, og med de erfaringer jeg har fra Midtjylland, vidste jeg, at det ville noget nær umuligt for mig at opfylde kontrakten, hvis Responce skulle køre i hele Syddanmark, siger Michael Sørensen, der som administrerende direktør i Responce har kørt ambulancer i et område i Region Midtjylland siden 2010.
I dag ærgrer han sig over forsigtigheden.
– Hvis jeg havde vidst, at Region Syddanmark ser gennem fingre med, om deres samarbejdspartner lever op til en aftale eller ej, sådan som det er tilfældet med Bios, så havde jeg også budt på det hele, siger Michael Sørensen.