Amatørarkæologer finder Danmarks største vikinge-guldskat
Lå gemt under den sydjyske muld.
For enden af regnbuen, finder du en krukke med guld. Det gamle mundheld har stået model til mange skeptiske røster over årene, men nu ser det altså ud til at være endeligt bevist. Et hold amatørarkæologer, der kalder sig Team Rainbow Power, har nemlig fundet danmarkshistoriens største vikinge-guldskat på en mark i Vejen Kommune.
Skatten består af hele seks guldarmbånd og ét i sølv – alle fra vikingetiden. Det oplyser Nationalmuseet i en pressemeddelelse torsdag morgen. Skatten vejer i alt knap et kilo – mens guldet alene når op på imponerende 900 gram. Den hidtidige rekord-skat vejede 750 gram og blev fundet i Vester Vedsted i Sydvestjylland, men det nye fund har nu fortrængt denne fra førstepladsen.
På Nationalmuseet har fundet også imponeret Peter Pentz, der er vikingetidsekspert og museumsinspektør.
– At finde bare én af disse ringe er stort, så det er noget helt særligt at finde syv. Vikingetiden er faktisk ”sølvalderen”, når det gælder skattefund. Langt de fleste skatte indeholder kun sølv. Hvis der er guld, er det altid en lille del, ikke som her, størstedelen, fortæller han.
For enden af regnbuen
Det markante guldfund i Vejen er faktisk lidt af en spændende historie, for de tre amatørarkæologer Marie, Kristen og Poul har såmænd været der før, men uden held. I sidste uge var der dog bippende toner allerede efter kort tid.
De tre har fortalt, at der blot gik 10 minutter, før den ene metaldetektor bippede. Op fra jorden dukkede den første guldring.
– Vi følte virkelig, at vi havde fundet guldet for enden af regnbuen, da vi fandt den første ring, men da der dukkede flere op, blev det næsten uvirkeligt, fortæller Marie Aagaard Larsen, der sammen med sin mand Kristen Nedergaard Dreiøe og deres fælles ven Poul Nørgaard Pedersen er en af de tre glade findere.
Gammelt findested
Uden hjælp fra regnbuen var det måske heller ikke helt tilfældigt, at det var netop her på en mark i Vejen Kommune, at Team Rainbow Power ledte efter guld. For tilbage i 1911 blev der fundet en guldkæde på 67 gram nogenlunde samme sted. Det havde Museet på Sønderskov i hvert fald viden om.
– På museet havde vi talt om, at det kunne være interessant at undersøge området med metaldetektor, fordi der blev fundet en guldkæde på 67 gram tilbage i 1911. Men at amatørarkæologerne i løbet af et par dage ville finde syv armringe fra vikingetiden, havde jeg i min vildeste fantasi ikke forestillet mig, siger Lars Grundvad, der er inspektør på Sønderskov-museet.
Og hvad er det så for en skat?
– Skatten kan være nedlagt i en kultisk sammenhæng en gang i 900-årene. Men der kan også være tale om, at skatten er gravet ned, fordi man ville passe på den, og så fik man af en eller anden grund aldrig hentet den igen, siger Peter Pentz, og tilføjer:
– Det kunne være interessant at undersøge fundstedet nærmere, da det måske kan gøre os klogere på, hvorfor denne værdifulde skat er endt i jorden.
Fakta:
• Skatten blev fundet i sidste uge på en mark i Vejen Kommune i Jylland af de tre amatørarkæologer; Marie Aagaard Larsen, hendes mand Kristen Nedergaard Dreiøe og deres fælles ven Poul Nørgaard Pedersen.
• Det er Danmarks største guldskat fra vikingetiden. I alt vejer skatten knapt et kilo. Heraf er cirka 900 gram guld og resten er sølv.
• Skattefundet består af syv armringe. Én af sølv og seks af guld. Derudover er guldkæden, som blev fundet på samme mark i 1911, sandsynligvis også en del af skatten. Skatten består derfor af i alt otte pragtsmykker.
• To af pragtsmykkerne er lavet i Jelling-stil, der er en stilart, som typisk knytter sig til vikingetidens elite. Stilen opstod i første halvdel af det 10. århundrede og forsvandt inden år 1000.
• Skatten er sandsynligvis nedlagt en gang i 900-årene.