Alternativet vil skære ned på ministerier
Alternativet har ifølge flere meningsmålinger kurs mod Christiansborg. Med sig har partileder Uffe Elbæk (Å) en håndfuld forslag, der skal sikre mere borgerinddragelse og gøre op med centraliseringen af magten.
Elbæk vil have skåret de nuværende 20 ministerier ned til 12. Han vil desuden indføre statssekretærer, der koordinerer politikområder under de enkelte ministerier. Det skriver Avisen Kommunen.
Alternativisterne vil blandt andet have et »Ministerium for Levende Fællesskaber, Social Sammenhængskraft og Ligestilling«. Og så skal Skatteministeriet slås sammen med klimaområdet.
»Sammenlægningen af ministerierne sker for at manifestere en ny tænkning. Klima og skat lægges sammen, fordi hele vores skattepolitik skal tænkes sådan, at skatten på arbejde kommer ned og skatten på ressourcer sættes op,« siger Uffe Elbæk til Kommunen.
Styrelser placeres rundt i landet
Partilederen lægger også op til, at de forskellige styrelser i langt højere grad placeres rundtomkring i landet.
På listen er også »Ministeriet for Internationalt Samarbejde«, der er en sammenlægning af Udenrigs-, Udviklings- og Forsvarsministeriet. Her er der tale om et decideret superministerium. Samtidig vil Elbæk & Co. lægge Undervisningsministeriet sammen med Forskning- og Uddannelsesministeriet og dele af Beskæftigelsesministeriet under »Ministeriet for Skoler, Uddannelse og Livslang Nysgerrighed«.
»Det er tankevækkende, at man laver flere superministerier, når man grundlæggende taler om mindre centralisering,« siger Gunnar Gjelstrup, lektor i offentlig forvaltning og ledelse ved Københavns Universitet til Kommunen.
Uffe Elbæk anerkender, at de enkelte ministerier vil sidde med nogle enorme ressortområder, men det er ifølge partilederen nødvendigt for at nå målet om den grønne omstilling og større borgerinddragelse:
»Det kræver enormt politisk lederskab at tvinge ministerier til at tænke anderledes og række hånden ud og inddrage borgerne i langt højere grad.«
Kræver det ikke en masse andre faggrupper end Djøf’ere i ministerierne?
»Jo. Men det åbner op for en helt anden diskussion. Kernen i det for os er, hvordan vi styrker det involverende demokrati og bruger de nye sociale medier til at involvere borgerne i langt højere grad,« siger Elbæk.
BNB