Alt for mange fejlvurderinger: Nu bliver færdselslov måske lavet om
Færdselsstyrelsen indstiller til en stramning.
Kører du med styrthjelm, når du færdes i trafikken? Det skal du, hvis du færdes på motorcykel eller scooter. Med mindre altså, du har fået en attest, der fritager dig fra netop dette.
I 1998 underskrev Sonja Mikkelsen seneste bekendtgørelse i det daværende trafikministerium, hvor i det fremgår, at “pligten til at anvende fastspændt styrthjelm i henhold til færdselslovens bestemmelser gælder ikke for personer, der ved attest er fritaget herfor. Attesten skal medbringes under kørslen og på forlangende forevises for politiet”.
Nu har Færdselsstyrelsen så fået nok og indstiller til en ændring af reglerne for fritagelse, skriver styrelsen i en pressemeddelelse. Der er nemlig blevet sendt et nyt forslag i høring om at skrotte denne fritagelse.
Ifølge oplægget, der er sendt til høring, foregår der nemlig en række fejl, når disse fritagelsesattester godkendes af de praktiserende læger. Det mener i hvert fald Styrelsen for Patientsikkerhed, der i løbet af 2017 har gennemgået en række af disse. Resultatet har vist, at “enten mangler der en begrundelse for fritagelsen i lægeattesterne, eller også er der tale om så mangelfulde begrundelser for fritagelsen, at det ikke har været muligt at afgøre, om fritagelsen reelt har været berettiget.”
Derfor vil Færdselsstyrelsen have lavet reglerne om, så man ikke længere kan få fritagelse for kravet til at bære styrthjelm. Samtidig udgår muligheden for at få dispensation fra pligten til at anvende styrthjelm på grund af særlige ikke-lægelige forhold.
I bund og grund betyder det, at det ikke længere – såfremt oplægget godkendes – vil være muligt at køre uden styrthjelm. Bliver det godkendt, forventes det, at ændringen træder i kraft 1. januar 2019.