Alt du skal vide inden du solbader
Solbadning kan medføre solskoldninger, soleksem og i værste fald hudkræft, derfor er det vigtigt, at du beskytter dig mod solen.
Ferien står for døren. For nogles vedkommende foregår ferien i det danske, mens andre søger ud over den danske grænse. En ting er helt sikkert, og det er, at danskerne elsker sol.
Men solen kan gøre meget skade. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man beskytter sig bedst – og få aflivet nogle af solmyterne, som hærger derude.
Dårlige danskere
Hvem elsker ikke at slænge sig i liggestolen og suge solen til sig? Det kan din hud ikke. Faktisk er der stor risiko for, at din hud tager skade, når du solbader. Det kan enten være ved solskoldninger, soleksem, ældning af huden eller i værste tilfælde hudkræft.
Danmark har en af de højeste forekomster af hudkræft, der også dækker over modermærkekræft, i verden. Fra 2008 til 2012 har omkring 15.000 danskere årligt fået konstateret kræft i huden. Det fremgår af et faktaark fra blandt andet Miljøstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen.
Solens stråler
Derfor er det ekstremt vigtigt at kende til måder at beskytte din hud mod de varme stråler. Solens stråler består af synlige og usynlige stråler, hvoraf det er de usynlige stråler, der gør huden brun.
De usynlige stråler UVA og UVB, der også kaldes ultraviolette stråler, er foruden at farve din hud også skadelige.
UVA stråler er med til at ælde huden, og så er de medvirkende til at udvikle kræft i huden. UVB stråler er skyld i solskoldninger men også kræft i huden. Blandingen af UVA og UVB stråler er det, der gør kroppen brun.
SPF eller solfaktor
For at beskytte sig mod solen, er det vigtigt at benytte produkter, der har solfaktor eller SPF, som det forkortes. Med SPF menes der, et produkts evne til at beskytte mod solskoldninger, som primært er rettet mod UVB stråler.
Et produkts solfaktor eksempelvis er 2 beskytter produktet mod halvdelen af UVB stråler. Derfor kan det oftest ikke betale sig at bruge produkter med en højere solfaktor end 15, da man her er beskyttet mod 93 procent af alle UVB stråler, fremgår det af Miljøstyrelsen.
Men for at solcreme virker bedst, skal man sørge for at bruge en ordentlig mængde og smøre sig ind hyppigt.
UVA beskyttelse
Når man så har smurt sig med solcreme, og man er klar til at stege i solen, kan man stadig ikke være helt sikker på, at man er ordentlig beskyttet. For de fleste solcreme beskytter mestendels mod UVB stråler.
Artiklen fortsætter efter videoen.
Det beskyttende i solprodukter kaldes UV filtre og kan deles op i fysiske filtre og kemiske filtre. Fysiske filtre fungerer som et spejl, der reflekterer solen væk fra huden. Mens kemiske filtre absorbere solen stråler i en kemisk proces. Oftest består solprodukter af begge filtre for den optimale beskyttelse.
Solfaktoren giver en indikation af, hvordan produktet beskytter mod UVB stråler, mens EU Kommissionen i 2006 opfordrede til, at produkterne skulle mærkes med UVA, så forbrugerne ved, at der også er beskyttelse mod UVA stråler.
I skyggen
Du er godt nok beskyttet af solcreme, men det bedste råd for at beskytte din hud, er at flytte dig fra liggestolen i solen og tage et par ture ind i skyggen.
Det er vigtigt at give din hud ro fra solen, og det gøres bedst i skyggen. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man opholder sig i skyggen mellem klokken 12 og 15, hvor UV-strålingen er værst.