Alle Mettes mobiler er fundet

Efter undersøgelser siger statsministeriet, at alle telefoner relevante for Minkkommissionen gik til politiet

Statminister Mette Frederiksens (S) telefoner fra minkssagen blev alle overdraget til politiet. Det skriver Statsministeriet i et folketingssvar.
Statminister Mette Frederiksens (S) telefoner fra minkssagen blev alle overdraget til politiet. Det skriver Statsministeriet i et folketingssvar.
Offentliggjort Sidst opdateret

Alle de telefoner, statsminister Mette Frederiksen (S) brugte under minksagen, har været overdraget til politiet for at genskabe sms'er.

Det fremgår af et folketingssvar til retsudvalget.

Efter det kom frem, at statsminister Mette Frederiksen og tre højtplacerede embedsmænd automatisk har slettet sms'er fra deres telefoner, blev politiet tilkaldt for at se, om beskederne kunne genskabes og bruges i Minkkommissionens arbejde.

Der har dog været rejst tvivl om, hvorvidt alle relevante telefoner har været overdraget. Det har de, siger statsministeriet nu efter nye undersøgelser.

Bekræfter

- For så vidt angår statsministeren, kan Statsministeriet herefter konstatere, at de telefoner, statsministerens mobilnummer har været tilknyttet i den relevante periode, alle har været overdraget til politiet med henblik på genskabelse af sms-beskeder.

- Statsministeriet finder herefter at kunne lægge til grund, at alle enheder anvendt af statsministeren, der kan være relevante med henblik på genskabelse af sms-beskeder i den periode, Minkkommissionens undersøgelse vedrører, har været overdraget til politiet, skriver Statsministeriet.

Kunne kontrolleres

I første omgang kunne statsministeriet ikke garantere, at alle telefoner blev overdraget. Men efter at have være blevet gjort opmærksom på, at det kan kontrolleres via IMEI-numre, har Statsministeriet gjort netop dette.

Ud over Mette Frederiksen skriver Statsministeriet, at alle telefoner fra departementschef Barbara Bertelsen er udleveret.

For stabschef Martin Justesen er en telefon brugt fra 2. juli 2019 til 25. juni 2020 - altså før beslutningen om at slå alle mink ned i november 2020 - ikke indleveret.

For departementsråd Pelle Pape er en teleton brugt fra 5. november 2019 til 13. september 2020 ikke indleveret.

Kunne heller ikke genskabes

De telefoner, der ikke har været indleveret, blev ifølge folketingssvaret indleveret til politiet 10. december. De blev undersøgt for, om sms'er kunne genskabes.

- Statsministeriet kan oplyse, at det ikke har været muligt at genskabe sms-beskeder fra den relevante periode fra de pågældende enheder. Dette har Statsministeriet orienteret Minkkommissionen om ved brev af samme dag, står der i svaret.

Sådan blev minkerhvervet i Danmark lukket

Få overblik over forløbet her:

26. april 2020:

Det hollandske landbrugsministerium oplyser, at der er fundet smitte med coronavirus på to minkfarme. En måned senere står det klart, at en person er blevet smittet af en mink i Holland.

17. juni:

Fødevarestyrelsen oplyser, at der er blevet konstateret coronavirus blandt dyrene i en nordjysk minkbesætning. To andre besætninger bliver også inficeret kort tid efter, og alle mink i de berørte besætninger bliver aflivet.

1. oktober:

En million mink fra op mod 100 besætninger skal aflives i Nordjylland. Det oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde.

I alt 41 minkbesætninger er inficeret, mens 20 er under mistanke. Yderligere en række farme ligger så tæt på de smittede mink, at også besætningerne her skal aflives.

8. oktober:

Arbejdet med at aflive en million mink i Nordjylland bliver sat i gang af Fødevarestyrelsen.

4. november:

Statsminister Mette Frederiksen siger, at alle Danmarks mink – 15-17 millioner – skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker. Det frygtes, at mutationen kan gå ud over effekten af en coronavaccine.

15. januar 2021:

Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Fødevarestyrelsen oplyser, at tre minkavlere muligvis stadig holder mink. De holder mink i live i håb om, at de kan indgå i et forskningsprojekt. Fristen bliver senere forlænget til tirsdag 2. februar.

17. januar:

Fødevarestyrelsen afviser at give støtte til forskningsprojekt, hvor forskere fra universiteterne i København og Aarhus blandt andet ville undersøge coronavirus i mink.

5. februar:

Fødevarestyrelsen oplyser, at de sidste mink på minkfarme i Danmark er blevet aflivet.

20. februar:

Kopenhagen Fur holder den første af i alt fire auktioner i 2021. Der er også planlagt flere i 2022.

Kilde: Ritzau.

Powered by Labrador CMS