AK-Samvirke: 5.600 vil ende uden forsørgelse i år

ARKIVFOTO. RB plus. Fra nærmest evige dagpenge til højst to år.Det danske dagpengesystem har dannet skole i EU, men også skabt megen politisk ballade især de seneste 30 år. Kursen er gået fra forsørgelse til øgede pligter. RB plus. Genoptjening af dagpenge skal være nemmere. Dagpengekommissionen anbefaler, at ledige lettere skal genoptjene ret til dagpenge. Gode takter, mener FOA-formand. Men i sidste ende skal politikerne beslutte. I fremtiden skal det gøres nemmere for ledige at genoptjene retten til at få dagpenge. Dagpengekommissionen, som barsler med sin rapport engang i efteråret, arbejder med to forslag – henholdsvis “trappemodellen” og “kontomodellen” – der begge vil lempe genoptjeningskravet og gøre systemet mere fleksibelt.
Offentliggjort Sidst opdateret

I kølvandet på den nye dagpengeaftale giver AK-Samvirke et skøn over, hvor mange tidligere dagpengemodtagere, der i år vil ende uden forsørgelse.

»Vi har kun de facto tal til og med juli. Men et aldeles ædrueligt skøn er, at 200 vil falde ud på ugebasis resten af året. Hvis man antager, at 30 procent mister retten uden at kunne få kontanthjælp, så er det 5.600, der vil ende uden forsørgelse,« siger Verner Sand Kirk, der er direktør i AK-Samvirke, til Berlingske Nyhedsbureau.

AK-Samvirke følger løbende udviklingen i, hvor mange personer der opbruger deres ret til dagpenge og til den midlertidige arbejdsmarkedsydelse. I den seneste opgørelse havde cirka 3.800 personer mistet retten til den midlertidige arbejdsmarkedsydelse i de første syv måneder af året.

5.600 uden offentlig forsørgelse

Resten af året vurderer AK-Samvirke, at der vil falde omkring 200 personer ud om ugen. Det svarer til yderligere 4.300 personer. Samlet set vil der dermed være mindst 8.000 personer, der ophører med at få den midlertidige arbejdsmarkedsydelse i 2015.

Heraf er det omkring 30 procent, som kan få kontanthjælp, mens resten står uden offentlig forsørgelse. Det svarer til, at 5.600 ender uden forsørgelse i år.

Og den nye dagpengeaftale, der blev indgået torsdag af Venstre-regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, har ingen løsning for de mange tusinde mennesker, der er faldet ud af dagpengesystemet, påpeger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen (Ø):

»Den nye dagpengeaftale gør det lidt mere fleksibelt at optjene dagpengeret. Det er jo fint nok. Men der mangler stadig en løsning på problemet for alle dem, der vil falde ud af dagpengesystemet, fordi der simpelthen ikke er job nok. For os er den her debat slet ikke slut endnu,« siger han i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Powered by Labrador CMS