Agent sov i timen da mand brød ind hos Obama

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

En rapport afslører flere brist hos Secret Service, da bevæbnet mand hoppede over hegn til Obamas embedsbolig.

Secret Service sov gevaldigt i timen, da det i september lykkedes for en 42-årig bevæbnet mand at springe over hegnet til Det Hvide Hus i Washington, løbe over plænen og nå helt ind selve præsidentboligen.

Det afslører en intern rapport om forløbet udarbejdet af Homeland Security Department, der har det overordnede ansvar for sikkerheden i USA, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Omar Gonzalez, som manden hedder, sprang i første omgang over det to meter høje hegn et sted, hvor der i modsætning til resten af hegnet ikke var noget spidst metalornament.

Hernæst forhindrede et byggeprojekt langs hegnet de mange Secret Service-agenter på grunden i at se den ubudne gæst, før det var for sent.

Og sidst, men ikke mindst, var en hundefører travlt optaget af et privat telefonopkald og havde ikke sin øresnegl i øret, hvilket kan have være medvirkende til, at Omar Gonzalez – en tidligere soldat i Irak – nåede hele vejen over plænen med en kniv i hånden uden at blive stoppet.

Ifølge rapporten havde “hunden ikke nok tid til at indhente” den ubudne gæst, efter at den telefontalende agent omsider opdagede, hvad der var sket.

– Denne rapport indikerer, at Secret Services reaktion ved Det Hvide Hus blev betydeligt hæmmet på grund af alvorlige kommunikationssvigt, forvirring omkring operationelle rutiner og mangler i personalets træning, står der ifølge Reuters i rapporten.

Efter episoden er det kommet frem, at Gonzalez havde 800 patroner, to økser og en machete i sin bil parkeret nær præsidentboligen, og at han i juli blev anholdt med en snigskytteriffel og et kort, hvorpå Det Hvide Hus var markeret.

Han blev også stoppet, men ikke anholdt, da han i august gik forbi palæet med en økse.

Julia Pierson, chefen for Secret Service, trådte i oktober tilbage på grund af sagen og flere andre svigt hos Secret Service.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS