Afslører: Har skiftet corona-strategi

Det har ifølge eksperter ikke været tydeligt nok, men strategien er nu at holde antallet af smittede nede.

Offentliggjort Sidst opdateret

Regeringens strategi er ikke længere at holde antallet af indlæggelser nede, som den var, da Danmark blev lukket ned i marts.

Siden er strategien nemlig på et tidspunkt blevet ændret til at handle om at holde smittetallet nede.

Det fremgår af et dokument, der er oversendt til Folketinget 14. august. Det skriver Berlingske.

– Derfor er det også vores ambition at have så få smittede som overhovedet muligt, står der blandt andet i regeringsdokumentet.

Selv om flere politikere og eksperter anerkender, at det er den rigtige strategi, kritiserer flere, at regeringen ikke tilstrækkeligt tydeligt har gjort befolkningen klar over, at strategien har ændret sig.

– I forbindelse med pressemødet om anden fase af genåbningen (i begyndelsen af maj, red.) er budskabet indirekte, som jeg hører det, at vi ikke længere fokuserer udelukkende på hospitalernes kapacitet og antallet af indlagte.

– Vi har i lige så høj grad fokus på antallet af smittede som et parameter i sig selv, siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematik og sad med i Statens Serum Instituts ekspertgruppe, der modellerede epidemiens udvikling.

Han udtaler sig dog ikke i regi af gruppen, skriver Berlingske.

Klart skifte

Det nye krav om brug af mundbind i den kollektive trafik og den fortsatte lukning af nattelivet sker, samtidig med at tal for smittede og indlagte ser gode ud sammenlignet med marts og april.

Virolog og professor Søren Riis Paludan fra Aarhus Universitet er enig i, at der er sket et klart strategiskifte.

– Det er åbenlyst, at succesen var overvældende i første omgang, da vi indførte social afstand. Uden at det er blevet udtalt, skiftede strategien derfor, så det nu handler om, at antallet af smittede skal helt ned, samtidig med at vi åbner op, siger han til avisen.

Han uddyber, at der i begyndelsen var en målsætning om ikke at løbe tør for respiratorer, men siden har det ikke været udtalt, hvad målsætningen er.

Også Jens Lundgren, professor og overlæge i infektionsmedicin på Rigshospitalet, peger på, at der er sket et strategiskifte.

En del af forklaringen er, siger han, at det nu er muligt at teste bredt. Det var det ikke tidligere på grund af manglende kapacitet.

Sådan bruger du mundbind

Læs her, hvordan mundbind bruges rigtigt, så smitterisikoen mindskes:

* Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

* Det anbefales at bruge enten medicinske mundbind eller åndedrætsværn, der begge vurderes at beskytte mod både at blive smittet og smitte andre. De kan ofte købes på apoteker og i visse butikker.

* Man bør ikke bruge mundbind eller maske som erstatning for god hygiejne, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

* Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, holde mindst en meters afstand og holde god hygiejne.

* Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røre for meget ved det undervejs. Find forsiden – det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

* Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes. Det bør skiftes, hvis der kommer fugtskjolder.

* Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

* Det anbefales kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

* Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Styrelsen har flere gange fundet varer, der ikke lever op til reglerne.

Kilder: Ritzau, Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

I galleriet ovenfor kan du få et overblik over de fem vigtigste corona-restriktioner i Danmark.

Powered by Labrador CMS