Afhoppere: Sony-angreb er bare øvelse
Nordkoreanske afhoppere tror ikke, at det nuværende hacker-angreb på Sony handler om utilfredshed med en film.
Filmen “The Interview”, der handler om et attentat på den nordkoreanske leder, har påkaldt sig vrede fra en gruppe hackere, som de amerikanske myndigheder mistænker for at være nordkoreanske.
Hackergruppen er gået til angreb på firmaet bag filmen, Sony Pictures, ved at lække film og manuskripter, der endnu ikke er offentliggjort.
Men ifølge to afhoppere fra Nordkorea, som nyhedsbureauet Reuters har talt med, er angrebet ikke en autonom gruppes værk, men en øvelse for den nordkoreanske afdeling for cyber-krigsførsel “Bureau 121”.
– Nordkoreas ultimative mål med deres cyber-strategi er at kunne angribe national infrastruktur hos Sydkorea og USA, siger den ene afhopper, Kim Heung-kwang, til Reuters.
Sydkorea beskyldte i 2013 Nordkorea for et cyberangreb, der lagde de sydkoreanske banker ned.
Ifølge militæranalytiker, major Rune Hoffmann fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet er det ikke urealistisk, at Nordkorea har kapacitet til at angribe central infrastruktur i Vesten.
Et angreb i for eksempel Danmark ville være målrettet infrastruktur, der sikrer de mest basale forsyninger
– Der har været angreb i Australien, hvor det var noget af deres drikkevand, der blev ramt, siger han. Det kan også være elforsyningen, som kan være rimelig udsat. Man kan selv forestille sig i vintertiden, hvor træls det vil være, siger han.
– Hvis København er langt nede el-mæssigt i tre dage, så vil det nok også være kritisk.
Rune Hoffmann nævner også et angreb på pengeinstitutterne som eksempel, hvilket vil efterlade danskerne uden mulighed for at hæve penge i flere dage.
Det vil heller ikke være nyt, at stater angriber andre staters infrastruktur, mener Rune Hoffmann.
– Rusland har jo gjort det i Georgien. Man har også stærke formodninger om, at de har gjort det i Baltikum tilbage for en fem-seks år siden, siger han.
/ritzau/