Afblæser risiko ved drømmelånet

Arkivfoto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Boligejere kan nu optage de såkaldte »drømmelån« med en fast rente på to procent over 30 år uden at risikere at sidde fast i en fælde.

Fælden består i den såkaldte indlåsningseffekt, der kan ramme lånetyper, der kun er på markedet i kort tid.

Det kan nemlig medføre, at serierne bag lånene bliver så små, at få eller endda en investor kan sidde på det hele. Og dermed have mulighed for at holde kursen på obligationerne høj.

En kunstigt høj kurs er ikke et problem, hvis en boligejer beholder sit lån, til det udløber. Men med en kunstigt høj kurs forsvinder boligejernes mulighed for at lave en såkaldt opkonvertering fra de historisk lave rente, når renten på et tidspunkt stiger. Så falder kursen på obligationerne nemlig og giver mulighed for at indfri lånet til en lavere kurs og skære noget af restgælden.

Men nu oplyser Realkredit Danmark, RD, at risikoen på toprocents lånene er væk.

»På sektor-niveau er der udstedt lån for cirka 18,2 mia. kroner, og vi har nu passeret 6,2 mia. kroner i vores 30-årige toprocents obligation med afdrag – og dermed over den gængse tommelfingerregel på 5 mia. kroner, når vi snakker risikoen for indlåsningseffekt. Dermed er vi på blot en måned gået fra introduktion af nyt lån til en særdeles likvid serie, og boligejerne, der har hjemtaget dette lån, kan altså både glæde sig over en historisk fast lav 30-årig rente men også et lån med en rigtig stor kursfølsomhed. Hvis renten stiger med 1 procentpoint, så vil vi alt andet lige forvente, at restgælden reduceres med mellem 100.000 til 110.000 kroner pr. lånte mio. kroner,« oplyser cheføkonom i RD Christian Hilligsøe Heinig.

Til gengæld er en lukning af toprocents lånene og dermed en åbning af lån til 1,5 eller 1,75 procent ikke lige om hjørnet. I onsdagens handel er kursen bakket lidt væk fra kurs 100, som udløser en lukning af toprocents lånene. De ligger dog stadig lidt over kurs 99.

Powered by Labrador CMS