Ældresag: Jobcentre diskriminerer de ældre
Virksomheder og jobcentre skal turde satse mere på de ældre på fremtidens arbejdsmarked, mener Ældresagen.
Der findes reelt ikke et arbejdsmarked for ældre danskere, der ønsker at arbejde videre, efter at de er fyldt 65 år.
Jobcentrene, virksomhederne og det offentlige bør derfor gøre mere for at hjælpe ældre med efteruddannelse og ved at lukke de ledige tilbage i varmen, siger direktør i Ældresagen, Bjarne Hastrup.
– De ældre sender 1000 jobansøgninger og får kun et halvt svar. Virksomhederne har et kæmpe ansvar, som de bør leve op til ved at indkalde alle til en jobsamtale uanset alder.
Ældre bliver fyret
Ældresagen oplever, at virksomheder igen og igen prikker de ældste medarbejdere, når der skal ske fyringer.
– Det offentlige bør gå forrest og ikke fyre efter alder, men efter kvalifikationer, siger han.
Jobcentre lader ældre i stikken
I dag oplever Ældresagen, at jobcentrene og virksomhederne svigter ikke blot de erhvervsaktive ældre, der allerede er i job, men også de ledige ældre, der gerne vil tilbage i arbejde.
– Det offentlige bør sikre, at jobcentrene også tager sig af de ældre.
– Et kæmpe problem er, at de ældre bliver smidt ud af arbejdsløshedskassen, når de fylder 65 år. Det er det dummeste signal, man kan sende til de ældre, der hermed bliver dårligere socialt sikret og risikerer at miste modet, siger Bjarne Hastrup.
Ifølge en undersøgelse, som Ældresagen har lavet blandt danske virksomheder, vil kun 10 procent af virksomhederne med lige så stor sandsynlighed indkalde en senioransøger til samtale som en yngre person.
– Man skal væk med enhver form for aldersdiskriminering. Især set i lyset af regeringens tilbagetrækningsreform, siger Bjarne Hastrup.
Han tager dog vel imod initiativet fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), der har bedt en tænketank om at undersøge, hvordan samfundet kan hjælpe de ældre til at blive længere i arbejde. Tænketanken ventes at komme med sine bud i 2016.
/ritzau/