Ældre Sagen: Værdig ældrepleje skal skrives ind i loven
I Ældre Sagen hører de alt for ofte historier om uværdige forhold inden for ældreplejen. Derfor er tiden nu kommet til, at det bliver skrevet ind i lovgivningen, hvad vi forstår ved en værdig ældrepleje.
Organisationen kræver, at politikerne indfører en såkaldt værdighedsgaranti.
»Det er på tide, at vi som samfund ser hinanden i øjnene og spørger, hvad vi egentlig vil med vores ældrepleje. Vi har brug for på nationalt plan at sætte nogle overordnede målsætninger for, hvad vi mener, er værdig ældrepleje,« siger chefkonsulent Olaf Felbo og peger på nogle af de elementer, Ældre Sagen mener, er afgørende for en værdig pleje af ældre:
»Det er sådan set meget basale ting såsom spørgsmålet om en bolig, der passer til den enkeltes behov, og muligheden for at komme ud i frisk luft. Det kan lyde banalt, men det er det faktisk ikke for mange svækkede ældre.«
Inspireret af Norge og Sverige
Inspirationen er hentet fra Norge og Sverige, der gennem flere år har arbejdet aktivt for at få en mere værdig ældrepleje, og i de to landes lovgivning står der, at hjælpen til svækkede ældre skal indrettes med respekt for det enkelte menneskes selvbestemmelsesret, egenværd og livsførelse.
I begge lande arbejder man både på landsplan og lokalt med såkaldte værdighedsgarantier, hvilket betyder, at værdigheden bliver debatteret på flere niveauer, herunder politisk og blandt personalet i ældreplejen.
»Samtidig siger vi til kommunerne, at de inden for ti områder skal leve op til nogle værdighedsmål, og at de lokalt skal have en diskussion med personalet og de ældre om, hvordan man får et værdigt ældreliv. På den måde får vi en mulighed for at diskutere, om de midler, vi afsætter nationalt og lokalt, lever op til det, som vi forstår ved et godt og værdigt ældreliv,« siger Olav Felbo.
Flere partier bakker op
Forslaget om en værdighedsgaranti bakkes op af blandt andre Dansk Folkeparti og fagforbundene FOA og Dansk Sygeplejeråd. Også Socialdemokraternes ældreordfører, Astrid Krag (S), synes, der er nogle »rigtig gode elementer i forslaget«.
»Dem skal vi tage med videre i arbejdet med fremtidens hjemmehjælp. Hvordan det så mere konkret skal indrettes, det er noget, vi skal kigge nærmere på. Men det er rigtig fint, at der bliver sat fokus på, at ældrepleje jo ikke kun handler om en række lavpraktiske ting, men at den sådan set handler om at sikre vores ældre medborgere en værdighed og en livskvalitet livet igennem,« siger hun.
Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup (DF), ser meget gerne en værdighedsgaranti indført. Han erkender dog, at det kan være svært at lovgive om.
»Det er svært at lovgive i detaljer om, hvad man præcis skal gøre, men man kan vise en retning,« siger han.
Diskussionen om værdighedsgarantien er blusset op, efter Jyllands Posten onsdag skriver, at hverken regeringen eller Venstre har afsat de nødvendige penge til plejen af de mange flere ældre, der kommer frem mod 2020.
Ifølge en beregning fra Finansministeriet vil kommunernes udgifter til ældrepleje vil stige med 14,4 milliarder kroner frem mod 2020.