Ægtepar storsvindlede for en kvart million kroner
En længerevarende sag om omfattende boligsvindel har nu fået et punktum.
I slutningen af juli og begyndelsen af august fik Østjyllands Politi efter grundig efterforskning held til at anholde et østjysk ægtepar, der i sidste uge endegyldigt modtog en straf for endog meget omfattende svindel og fup i forbindelse med udlejningsboliger. I alt har ægteparret – hun 28, han 55 – svindlet for svimlende 273.150 kroner over bare et halvt år.
Deres fupmodel baserede sig blandt andet på at udleje boliger, de ganske enkelt ikke havde ret til at leje ud til håbefulde mennesker, der troede, de havde fundet drømmeboligen. Det kunne Newsbreak.dk allerede 3. august afsløre i forbindelse med anholdelsen af den 55-årige mand. Få dage forinden blev hans 28-årige ægtefælle anholdt på en adresse i Aarhus og varetægtsfængslet. Da fortalte vagtchef Per Bennekov:
– Vi anholdt en 28-årig kvinde i Aarhus i går klokken 14. Hun er sigtet for bedrageri i forbindelse med fupudlejning af boliger.
Lukkede døre
Fængslingen af kvinden foregik for såkaldt lukkede døre af hensyn til efterforskningen. Denne ledte så sidenhen til anholdelse og fængsling af den 55-årige. Fupudlejningen foregik ifølge politiet i fire politikredse landet over, men primært i Jylland og et enkelt tilfælde i hovedstaden.
I alt har ægteparret ifølge en pressemeddelelse fra Østjyllands Politi tilstået svindel i 14 tilfælde, hvor der er blevet indbetalt depositum for store summer til lejligheder, der enten ikke fandtes eller ikke var i ægteparrets besiddelse. Svindlen foregik primært via den populære udlejningstjeneste Airbnb.
De gik begge fra Retten i Aarhus med en fængselsdom på henholdsvis 3,5 års fængsel til kvinden og 1 år og ni måneders fængsel til manden.
– Det er en ganske alvorlig straf, der viser, at det bliver bedømt hårdt, når man misbruger folks tillid på den måde, som de tiltalte har gjort i denne sag, siger anklager ved Østjyllands Politi Jesper Faurholt.
Parret har ikke en fast bopæl, men har opereret fra både Danmark og Spanien. Den 55-årige er tidligere dømt for berigelseskriminalitet, mens den 28-årige kvinde var prøveløsladt i forbindelse med en lignende sag.
Dav, vi er fra politiet
Politiet kom på sporet af parret, da de to i juni/juli måned vendte retur til Danmark og selv lejede en lejlighed i Aarhus via udlejningsportalen Airbnb. Den lejlighed forsøgte de flere gange at fremleje til andre, og tre gange havde de potentielle lejere forbi til en fremvisning. Én af dem blev dog mistænksom ved forholdet og fandt frem til, hvem der stod som ejer af lejligheden og kontaktede hende for at høre, om det var rigtigt, at den skulle fremlejes.
Det skulle den ikke.
Så ejeren af lejligheden kontaktede ganske fornuftigt politiet, der herefter lavede en aftale med en af de interesserede lejere, der holdt kontakten til parret.
Da “lejeren” senere skulle mødes med den den kvindelige “udlejer” for at overdrage penge for depositum, dukkede politiet op og anholdt den 28-årige kvinde.
Undgå svindel
I Østjyllands Politi er man opmærksom på problemet med netop fupudlejninger, og da Newsbreak.dk første gang beskrev sagen ville Per Bennekov dog gerne sige, at det selvfølgelig er glædeligt, når der netop sker anholdelser i disse sager, fordi der så er en fupper mindre løs. Han har et generelt råd til de boligsøgende:
– Lad være at betale depositum kontant. Generelt skal man være varsom ved alle boligannoncer, hvor der skal reageres hurtigt, for det kan være et forsøg på at lokke penge ud af lommerne på folk, fortalte han.
I en advarsel sendt ud til offentligheden advarer også Københavns Politi mod denne type svindel og prøver at komme med eksempler på, hvordan det kan foregå.
Her står der:
Politiet ser mange former for snyd med boliger på nettet. Det kan eksempelvis være personer, som lejer en lejlighed i en kort periode, slår lejligheden op på nettet som billig studiebolig, og fremviser lejligheden. De interesserede bliver så bedt om at indbetale depositum – ofte til en udenlandsk konto. Den falske udlejer forlader herefter lejligheden og forsvinder. Dette er dog blot én af mange metoder. Svindlerne udnytter ofte manglen på boliger til at få de boligsøgende til at være mere uforsigtige, end de ellers ville være.
Politikredsen, der har langt flest uddannelser, har samlet en række gode råd til de boligsøgende, der ikke gerne skulle havne i kløerne på disse svindlere, og dem vil vi naturligvis gerne viderebringe.
- Mød din udlejer ansigt til ansigt, og overfør aldrig penge før du har en underskrevet lejekontrakt, og heller ikke hvis du kun har haft telefon- eller mailkontakt.
- Hvis du har kontakt med en person, der udgiver sig for at være ejer eller udlejer af en bolig, så check adressen på lejemålet på www.boligejer.dk. Her kan du se, hvem den reelle ejer af en adresse er.
- Når udlejer beder om at få indbetalt indskud/depositum, så vær meget på vagt hvis det skal være i kontanter, eller pengene skal overføres til en udenlandsk konto. Mange falske udlejere har konti i udlandet, og når først pengene er overført til en udenlandsk konto, er de svære at få tilbage. Og husk at man selv hæfter ved overførsler, i modsætning til når du bruger dit dankort.
- Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse. Hav is i maven og lad dig ikke presse. Hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, så er det det sikkert!
Har du været udsat for boligsvindel, hører vi gerne fra dig på redaktion@newsbreak.dk.