Advokat får bøde: Krænkede ofre for voldtægt

En advokat har i to forskellige sager fået bøder for at overtræde god advokatskik. Blandt andet skrev han på Facebook, at to ofre for voldtægt præsenterede sig som »lækre kropsduer, der virker, som ønsker de at blive spist«.

En 27-årig mand kan sig goddag til fængslet og farvel til 70.000 kroner.Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox

Offentliggjort Sidst opdateret

En advokat har i to forskellige sager fået bøder for at overtræde god advokatskik. Blandt andet skrev han på Facebook, at to ofre for voldtægt præsenterede sig som »lækre kropsduer, der virker, som ønsker de at blive spist«.

I en større sønderjysk voldtægtssag holdt gerningsmandens forsvarer sig ikke kun til at føre sagen i retten.

Advokaten Hans Boserup kommenterede den også på Facebook, og dét i en grad, så Advokatnævnet for nylig har pålagt ham at betale en bøde på 150.000 kroner til statskassen, da han »groft har tilsidesat god advokatskik«.

Med Advokatnævnets ord har Hans Boserup blandt andet udsat de to ofre og en tredje kvinde for »en unødig og grov krænkelse og derved er gået langt videre end berettiget til varetagelse af sin klients interesser«, som der står i dommen fra Advokatnævnet.

“Lækre kropsduer”

Hans Boserup var i 2013 beskikket advokat for en mand, der var tiltalt for voldtægt, herunder voldtægt af børn under 15 år, vold, grov vold og trusler mod fire unge kvinder.

Ifølge Advokatnævnet har Hans Boserup forbrudt sig mod god advokatskik blandt andet ved at skrive følgende om to af kvinderne på Facebook:

»Det har gjort indtryk på mig i denne sag, at pigerne, og de piger, der støtter dem, på FB (Facebook, red.) mest præsenterer sig som lækre kropsduer, der virker, som ønsker de at blive spist, og kun i ringe grad præsenterer sig med de kvaliteter, som de forhåbentlig har inde i hovedet.«

Advokatnævnet vurderer samtidig, at Hans Boserups bemærkninger om sagen var egnet til at påvirke dommernes og nævningenes stillingtagen i sagen. Hans Boserups klient blev i øvrigt idømt fem års fængsel og betinget udvisning.

Tidligere sag

Selv forsvarer Hans Boserup sig ifølge Advokatnævnets dom blandt andet med, at han ikke har offentliggjort nogen oplysninger, som ikke allerede var kendt, og at ordet »kropsdue« ikke er nedsættende. Han gik derfor efter en frifindelse.

Samtidig har Advokatnævnet i en seperat sag pålagt Hans Boserup at betale en bøde på 100.000 kroner, fordi han i en forældremyndighedssag angiveligt har filmet en del af retsmødet med sin mobiltelefon, selvom det var forbudt, og fordi han »har medvirket til en unødig eskalering af en i forvejen konfliktfyldt sag«.

Her gik Hans Boserup ifølge dommen fra Advokatnævnet efter en afvisning af sagen, da Advokatnævnet i hans øjne ikke var et egnet organ til at vurdere beviserne. Samtidig siger han, at han på ingen måde bidrog til at eskalere konflikten.

Talrige sanktioner

Det er ikke første gang, den kontroversielle advokat træder ved siden af. I begge dommene fra Advokatnævnet står der, at Hans Boserup »er siden 2004 pålagt talrige sanktioner for overtrædelse af god advokatskik«.

I maj udtalte både Venstre, Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti til Jyllands-Posten, at det skal være nemmere at stoppe advokater, der gentagne gange overtræder retningslinjerne for god advokatskik. På det tidspunkt havde Hans Boserup ifølge Jyllands-Posten fået 13 bøder eller pålæg af Advokatnævnet gennem tiden.

Hans Boserup har mulighed for at indbringe Advokatnævnets kendelser for retten. På den måde har han flere gange fået lavere bødestraffe.

Powered by Labrador CMS