Advarsel til potentielle spritbilister: Sådan kommer du sikkert hjem efter j-dag
Alt for mange sætter sig bag rattet, selvom de har fået lidt for meget at drikke. Det får Rådet for Sikker Trafik til at advare.
I aften bliver den første julebryg langet over disken. Det er nemlig den traditionsrige J-dag. Men festlighederne betyder også, at mange får drukket igennem. Og lidt for mange af øl-elskerne sætter sig bag rettet, selvom de er tvivl om de kan køre lovligt. Det viser en ny undersøgelse fra Epinion.
Så skal man bruge aftenen på at drikke, skal man finde ud af, hvordan man kommer hjem igen. Og det skal gøres, inden den første øl. Sådan lyder det fra Rådet for Sikker Trafik.
Spritkørsel er meget farligere end man tror
I undersøgelsen som Epinion har lavet for Rådet for Sikker Trafik er 1554 billister blevet spurgt omkring spirituskørsel. Hele 10% svarede, at de i løbet af det sidste år havde sat sig bag rattet, selvom de var i tvivl, om de var under den lovlige promille. Det får nu Rådet for Sikker Trafik til at opfordre alle, der skal til J-dag til at planlægge, hvordan de kommer hjem. Og det skal gøres, inden promillerne går i blodet.
– Mange har svært ved at vurdere, hvor meget de har fået at drikke, og hvor lang tid det tager at blive ædru. Skal man drikke alkohol, så lad bilen stå og kom hjem på en sikker måde, siger Mogens Kjærgaard Møller, der er administerende direktør i Rådet for Sikker Trafik og fortsætter:
– Det er alt for farligt og risikabelt at tage chancen, hvis man har fået for meget alkohol indenbords.
National spritkontrol
I forbindelsen med den nye julebryg sætter landets politi ind med sprit- og narkokontrol fra torsdag den 3. november til og med søndag den 6. november.
Kigger man på det over flere år, er antallet af spritbillister på vejene faldet år efter år. Men der er stadig alt for mange, der udsætter sig selv og andre for fare ved at køre bil, når de har drukket alkohol. 157 mennesker har mistet livet i en spritulykke fra 2011 til 2015. Det viser tal fra Vejdirektoratet.
Heldigvis svarer 86% i undersøgelsen, at de ikke i løbet af det sidste år, har kørt mens de var i tvivl, om de havde drukket for meget. Men selv om den generelle holdning er, at det er uacceptabelt at køre i påvirket tilstand, er alkohol involveret i hver femte dødsulykke på vejene.