Advarsel om IT-svindel: Sådan bliver du snydt
Der findes mange måder at blive snydt på, når vi taler online-liv.
I en undersøgelse af 488 danske og norske virksomheder, har hele 69 procent responderet således, at de har været udsat for såkaldte cyberangreb. Undersøgelsen hedder Cybercrime Survey 2016, og førnævnte resultat fremhæves af Danske Bank, der på sin hjemmeside advarer mod flere forskellige former for IT-svindel. Dem kan du læse mere om i galleriet her over artiklen.
Mistede næsten 3,5 million
En af de virksomheder, der har prøvet at blive udsat for IT-svindel er en aarhusiansk virksomhed, som vi her på Newsbreak.dk tidligere (i 2016) har omtalt. En medarbejder i virksomhedens økonomiafdeling havde fået en mail, der så ud til at være fra hendes chef. Heri stod der, at hun hurtigt og i al fortrolighed skulle overføre 3,5 millioner kroner til en konto i Kina.
Kvinden fulgte trop og satte transaktionen igang. Men hvad hun ikke vidste, fordi det var maskeret, var, at beskeden ikke var fra hendes chef. Den var fra nogle svindlere, der udgav sig for at være kvindens chef.
Kort tid efter, at pengene var blevet sendt afsted, kom kvinden i tvivl. Hun ringede til Østjyllands Politi, og så gik modarbejdet igang. Repræsentanter fra Østjyllands Politi slog sig sammen med kolleger fra Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center (NC3) og SØIK (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet).
Overførslen blev herefter opsporet og indefrosset på en konto i Hong Kong.
Kommune-skærme overtaget af hackere
I midten af maj måned i år måtte Randers Kommune og en leverandør af IT-systemer til kommunale informationsskærme se til, mens en besked havde overtaget skærmene. Her fremgik det, at en løsesum var nødvendig, førend kommunen kunne få lov til at bruge skærmene igen. Den slags svindel kaldes ransonware.
Det viste sig at være led i et verdensomspændende angreb.
Omkring 100 lande blev ramt af lignende angreb. Over 75.000 computere i 99 lande blev påvirket, og lyssky bagmænd forlangte penge for at låse computerne op.
– Vores leverandør er ramt af noget, der tyder på at være ransomware. De er ved at finde ud af, hvad det er, og hvad der præcis er ramt af det, sagde kommunikationschef i Randers Kommune, Karen Radmer, til Newsbreak.dk.