Advarsel mod kræftfremkaldende stof
Et sundhedsskadeligt stof er mistænkt for at skade arveanlæg, formeringsevnen og for at forårsage kræft.
Danskerne elsker kartofler – uanset om de er lavet om til pommes frites, bagekartofler, brasede kartofler eller kartoffelmos.
Men ét sundhedsskadeligt stof, der mistænkes for at være kræftfremkaldende gør, at du skal være varsom med, hvordan du behandler dine kartofler.
Det problematiske stof er “akrylamid”. Du kan se i galleriet over artiklen hvordan du begrænser akrylamid i forbindelse med brug af kartofler.
Opdaget i 2002
Akrylamid er et kemisk stof, der længe har været brugt i industrien blandt andet til fremstilling af plastik.
Ifølge Forbrugerrådet Tænk, så fandt svenske forskere først i 2002 ud af, at stoffet findes i madvarer.
Det dannes under stegning, bagning, grill eller friturestegning af kulhydratholdige fødevarer over 120 grader.
Den korte udlægning er, at en høj tilberedningstemperatur og lang tilberedningtid danner mere akrylamid.
Akrylamid er ifølge Tænk mistænkt for at skade arveanlæg, formeringsevnen og for at forårsage kræft.