Advarsel gør forening ked: -Jeg bliver provokeret
Hos Muskelsvindfonden bryder man sig ikke om at blive sidestillet med "det værst tænkelige".
Er et handicap det værste, der kan ske for dig som menneske? Det spørgsmål er helt centralt for Muskelsvindfonden, der føler sig trådt på over en skræmmekampagne på danske cigaretpakker.
Foreningen gør selv opmærksom på det problematiske i et opslag på Facebook. Omdrejningspunktet er et billede af en kvinde i rullestol, der helt tydeligt ikke er i menneskets bedste forfatning.
Artiklen fortsætter under videoen
“Rygning er årsag til slagtilfælde og handicap” står det over billedet på cigaretpakken. Det skal tjene til skræk og advarsel, så især unge ikke begynder at ryge. Effekten af disse er blevet flittigt debatteret, men hvor om alting er, så har lige netop denne ene advarsel en utilfredsstillende sideeffekt, mener foreningens formand Simon Toftgaard Jespersen.
– Jeg bliver enormt provokeret over især billedet, fordi det at have et handicap bliver brugt som et skræmmebillede på noget af det værste, der kan ske. Billedet tegner et billede af at, hvis man har et handicap, så er man nærmest død. Sådan ser man jo ud, hvis man er terminalpatient, siger han til Newsbreak.dk.
Men det passer
Teksten på cigaretpakningen er svær at diskutere. Ifølge Videnskab.dk er hele ni ud af 10, der bliver ramt af et slagtilfælde, før de er fyldt 50 år, årelange rygere – eventuelt passive. Det er også velkendt, at slagtilfælde kan lede til handicap. Fysiske som mentale.
– Det er også mest billedet, jeg bliver provokeret af. Min pointe er, at det er problematisk at tage handicap og portrættere det på den måde. Pakken er jo et eksempel på en meget stilistisk stramning af, at det er sådan det er at være handicappet. Det er jeg ked af, siger Jespersen.
Skræmmekampagnerne, der i billedform har eksisteret på danske cigaretpakker siden 2012, har til formål at vise ekstreme tilfælde af, hvor galt det kan gå, hvis man ryger. For eksempel findes der også billeder af kulsorte rygerlunger. Det er anderledes, mener formanden.
– Jeg synes, der er en forskel. Handicap er et begreb, mens rygerlunger er noget helt konkret. Man kan være handicappet på mange måder, og det er ikke lig med en hindring. Billedet her sætter lighedstegn mellem handicap og lidelse. Jeg lider ikke, siger han til Newsbreak.dk. Jespersen har selv muskelsvind.
Vigtigt fokus
Ryger-advarslerne er et EU-direktiv. Sundhedsstyrelsen oplyser til Newsbreak.dk, at alle billederne stammer fra en databank i EU, der så sender dem ud i forskellige frekvenser til producenterne, der ved lov er tvunget til at sætte dem på med den medfølgende tekst.
Derved har det ikke været muligt at få et svar på, hvorfor handicap skal illustreres på en måde, der gør handicappede kede af det. En af dem, der også ærgrer sig over det uheldige billede, er Sarah Glerup, der i en kort periode i 2016 var stedfortræder for Pelle Dragsted (EL) i Folketinget. Hun skriver i Facebook-kommentarfeltet:
“Den provokerer også mig. Jeg gider ikke, at mit liv skal bruges som skræmmekampagne for andre.” Det er også den fornemmelse, Simon Toftgaard Jespersen sidder med.
– Rygning er noget skidt, men narrativet om, at handicap ser sådan ud, synes jeg er problematisk. Jeg synes, man burde stoppe med at definere befolkningsgrupper på den måde, lyder det spinkle håb.