Advarsel: Fup-mail har dit kontonummer
Svindelnumrene bliver bedre og bedre, når kriminelle vil have fat i dine adgangskoder.
Nu kender it-kriminelle både dit navn og dit dankortnummer.
Det er i hvert fald tilfældet i en række nye falske mails, der forsøger at narre sig til brugernes NemID oplysninger og nøglekort. Svindelnumret når altså nye højder og kan for mange brugere virke meget troværdigt – men det er en fælde. Det skriver sikkerhedsfirmaet CSIS.
“Det skræmmende er, at de tilføjer private oplysninger, herunder de fire sidste cifre i kreditkortnummeret, som er korrekte og matcher ofrets kortoplysninger,” skriver CSIS.
Lad være at uploade billede
De falske mails opfordrer blandt andet brugerne til at uploade et billede af deres nøglekort. Hos NemID er man opmærksom på den nye type af falske mails, og man opfordrer brugerne til aldrig at udlevere deres personlige oplysninger.
– Det vil aldrig ske, at vi eller bankerne beder folk om at uploade eller skanne deres nøglekort. Nøglekortet må aldrig digitaliseres, for så svækker du sikkerheden, siger Ulrik Marschall, der er presseansvarlig hos NemID.
Men han kan samtidig godt forstå, at forbrugerne ved første øjekast har svært ved at spotte, at mailen er falsk. Hos NemID support får de også mange opkald fra borgere, der er i tvivl.
– De kriminelle bliver dygtigere og dygtigere. Og jeg tror, at vi må forvente, at der kommer flere og flere forsøg på at lokke oplysninger ud af os, fordi flere af vores adgange bliver digitale, siger han.
Spær kortet med det samme
Hvis du hopper i fælden, skal du spærre dit nøglekort med det samme ved at ringe til banken eller NemID support.
Hvis du modtager en phishing-mail opfordrer Ulrik Marschall til, at du sletter den med det samme. Du kan også videresende den til Nets, så de bliver opmærksomme på problemet. Hver gang Nets får kendskab til en ny type phishing-mail, lægger de eksemplerne på www.nets.eu/dk.
Det skal du kigge efter:
– Først og fremmest vil bankerne eller NemID aldrig bede dig om at uploade dit nøglekort.
– Hvis du modtager en mail uopfordret, der beder dig om personlige koder, bør du blive mistænksom.
– Tjek for stavefejl, grammatiske fejl og om teksten er sammenhængende og virker troværdig.
– Undgå at klikke på links i mails, du modtager, før du har læst hele teksten, og føler dig sikker på, at linket er troværdig.
Newspaq