ADVARSEL: Dette skal du undgå når du kører bil

Træthed medvirker til mange trafikulykker. Og det er svært selv at vurdere, hvor træt man egentlig er.

Offentliggjort Sidst opdateret

Mange har prøvet at køre træt.

Hænderne gnider et par gange i øjnene, og der undslipper et lille gab. Der er kun en lille køretur tilbage, inden det er på hovedet i seng.

Men er det egentlig forsvarligt at sætte sig bag rattet, hvis man føler sig søvnig?

Læge: Danskerne er blevet for effektive

En undersøgelse foretaget af amerikanske AAA Foundation for Traffic Safety viser, at træthed er en medvirkende faktor til 9,5 procent af alle trafikuheld.

Og det tal er sandsynligvis endnu højere, hvis man spørger Mads Klokker, der er overlæge på Rigshospitalet, og Jan Ovesen, som er overlæge ved CFR Hospitaler i Skørping og søvnspecialist hos Søvnexperten.

– Jeg tror, det er mere endnu også i Danmark. Det har sandsynligvis noget at gøre med vores livsstil. Vi er jo et aktivt og travlt samfund og kommer nok ofte lidt for sent i seng. Vi er måske blevet lige effektive nok, siger overlæge Mads Klokker, som også er klinisk lektor på Københavns Universitet med speciale i flyvemedicin.

At køre træt svarer til at køre fuld

Får man ikke sovet nok, er det måske ikke noget, man mærker det helt store til lige efter. Men er man løbende i underskud, så kan det få konsekvenser.

– I løbet af ugen akkumuleres trætheden. Hvis man ikke får sovet nok, går det måske meget godt den efterfølgende dag, men dagene efter akkumulerer man uopmærksomhed og træthed, forklarer Mads Klokker.

Søvnspecialist Jan Ovesen forklarer, at træthed er farligt i trafikken, fordi reaktionstiden forlænges. Og det sker glidende, uden at man egentlig lægger mærke til det.

– Har du sovet godt om natten, kan du fungere på toppen i 10-12 timer. Men derefter går det langsomt ned ad bakke, siger Jan Ovesen og giver et eksempel:

– Er du stået op klokken 6 og holder ved til klokken 24, har du været vågen i 18 timer. Og der er din reaktionstid forlænget svarende til, at du har 0,5 promille i blodet – under forudsætning af, at du har sovet otte timer natten inden. Men mange sover måske kun seks timer, og så når de det punkt endnu før – efter måske kun 14 timer.

Forebyg trætheden

Trætheden kan særligt komme til udtryk, hvis man kører på lange, monotone strækninger, hvor der ikke sker ret meget, eller holder i den faste, sløve kø på vej hjem fra arbejde.

Og det vigtigste arbejde for at modvirke at køre træt er forebyggende. Så sørg for at få sovet godt, få spist ordentligt, og så kan motion faktisk også have en positiv effekt, råder Mads Klokker.

Vil man forsøge at modvirke lidt træthed, kan man sætte noget på anlægget, der ikke stjæler opmærksomheden, men alligevel giver lidt variation – eksempelvis en podcast, siger Mads Klokker.

– Kør ind til siden en gang imellem, og stræk benene. Nogle åbner vinduet for at få lidt frisk luft ind. Men frisk luft kan i sig selv faktisk være søvndyssende, siger Mads Klokker.

Energidrikken er den trættes fjende

Han forstår godt, hvis man vælger at alliere sig med en kop kaffe eller en energidrik, fordi det kan give følelsen af øget friskhed. Han har dog også betænkeligheder ved metoden:

– Når virkningen ophører efter en time eller to, så slår det hårdt, og så har man et problem – og kan falde i søvn.

Hvad optager bilisternes opmærksomhed?

I en måling fra november 2017, hvor Epinion på vegne af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension spurgte 1.074 bilister om, hvad de laver, mens de kører bil, lød svaret, at:

  • 57 % sidder i egne tanker
  • 49 drikker
  • 32 % spiser
  • 28 % betjener GPS
  • 23 % finder ting frem eller lægger ting til side i bilen
  • 12 % læser sms’er, mail, Facebook, m.v.
  • 10 % skriver beskeder (sms, mail, Facebook m.v.)
  • 7 % tager overtøj af eller på
  • 7 % taler i telefon (håndholdt)
  • 7 % læser papirer, kort, m.v.

Kilde: Sydøstjyllands Politi.

Jan Ovesen foreslår at holde ind til siden og tage en powernap – men ikke på mere end 20-30 minutter, ellers risikerer kroppen at falde i dyb søvn.

Eventuelt kan man drikke en kop kaffe, lige inden man lægger sig til at sove, så får man ifølge Jan Ovesen glæde af kaffens opkvikkende virkning, når man vågner igen.

Klik igennem galleriet for at få råd til at undgå at køre træt.

Powered by Labrador CMS