Advarsel: Colibakterier fundet i drikkevand

Vandet skal koges i mindst to minutter.

Offentliggjort Sidst opdateret

Omkring 1300 borgere i Fuglebjerg og omegn skal koge deres drikkevand, inden de indtager det. Det skyldes kort og godt, at der ved en rutineprøve for nylig er fundet colibakterier i vandet fra Fuglebjerg Vandværk. Det skriver vandværket på sin hjemmeside.

For nuværende er det uvist, hvad der er skyld i forekomsten af bakterierne, der i værste fald kan gøre folk alvorligt syge. Det fortæller kasserer og administrator af vandværket, Jens Peter Larsen, til Newsbreak.dk.

– Vi ved det ikke, men der bliver taget prøver i løbet af i dag. Vi er i dialog med Næstved Kommune. Bakterierne blev fundet ved en kontrol under vores turnus, siger han.

Kontakt læge

Hos vandværket ved man ikke, hvor længe bakterierne har været i vandet, og derfor er opfordringen klar. Vandet skal koges, inden det drikkes eller bruges til at børste tænder i. Der sker ikke noget ved at bade i vandet, men det skal altså ikke indtages uden “behandling”.

Jens Peter Larsen opfordrer borgere, der må føle ubehag efter at have drukket eller på anden måde indtaget vand fra Fuglebjerg Vandværk til at kontakte en læge.

Omdeler oplysning

Hos Næstved Kommune, som Fuglebjerg er en del af, ligger en vejledning til, hvordan colibakterie-inficeret vand skal behandles og koges. Denne vil i løbet af dagen blive omdelt til de borgere, der er berørt af inficeringen.

Hvad er E.coli?

E. coli er et fællesnavn på en gruppe bakterier, som normalt forekommer i tarmen hos mennesket. Bakterierne er nyttige i fordøjelsesprocessen, og bidrager endvidere til at sygdomsfremkaldende bakterier ikke formerer sig i tarmsystemet. Men over tid er der blevet dannet nogle varianter af E. coli med sygdomsfremkaldende egenskaber, de såkaldte tarmpatogene E. coli-varianter. Det er disse undergrupper af E. coli, som kan føre til svære diarré-gener.

  • Bakterien Escherichia coli (E. coli) findes i afføringen hos mennesker, hvor den normalt ikke udgør nogen fare (kaldes i fagsprog “apatogen”)
  • Der findes dog nogle undergrupper af E. coli, som kan være sygdomsfremkaldende (dvs. “patogene”)
  • Antibiotika skal sædvanligvis ikke anvendes, og vil ofte blot forværre forløbet
  • Det vigtigste element i behandlingen er at erstatte væsketabet med rigelig væskeindtag

Kilde: Sundhed.dk

– Vandet skal således ”spilkoge”, hvorved de fleste mikroorganismer, bortset fra enkelte virus og sporer, inaktiveres/dræbes. Det er vigtigt, at både temperatur (spilkogning) og tid overholdes, står der i vejledningen, du i øvrigt kan læse her: Sådan koges drikkevandet.

Powered by Labrador CMS