Advarer: Røvhuller smitter

Røvhuller kan ikke udryddes, men du kan godt lære at tackle dem, siger underviser i konflikthåndtering

Offentliggjort Sidst opdateret

Ingen kan få stemningen til at stinke som et vaskeægte røvhul.

Men med den rette træning kan du undgå, at det påvirker dig.

Det mener Birger Norup. Gennem 20 år har han undervist i konflikthåndtering i virksomheder, og nu holder han blandt andet kurser hos efteruddannelsesinstituttet Montus Business Academy om at tackle besværlige mennesker på arbejdspladsen.

Her tager han især udgangspunkt i den amerikanske professor Robert I. Suttons bestsellere "The Asshole Survival Guide" og "The No Asshole Rule".

Kan være intimiderende

- Det er vigtigt at huske på, at vi alle kan være røvhuller fra tid til anden, siger Birger Norup.

- Men enkelte er certificerede røvhuller. Forskellen er, at de har gjort røvhulsadfærden til en metode, hvorpå de behandler andre mennesker.

Det kan være ved at intimidere eller nedgøre deres ansatte eller kolleger.

Som regel er opførslen rettet mod personer, der har mindre magt eller på anden måde befinder sig i en underordnet position.

Gå i neutral

Oplever du den form for opførsel, bør du lynhurtigt gøre en chef opmærksom på det.

- Jo tidligere det bliver taget op, jo lettere bliver det at gøre noget ved problemet, siger Birger Norup.

Er der ingen hjælp at hente, kan du forsøge at træne dig selv i at håndtere røvhullet. En øvelse går på, at du "går i neutral".

- Det betyder, at personen ikke kan påvirke dig, fordi du bliver i dig selv i stedet for at gå med på den andens energi og eskalere konflikten.

Ifølge Birger Norup kan du træne neutraliteten ved dagligt at træne din indre balance. Sid stille i cirka 8-10 minutter. Fokuser på din vejrtrækning, og træk vejret lidt dybere end normalt.

Tre følelser

Forestil dig, at du trækker vejret igennem hjertet. Vælg en af disse tre følelser at fokusere på: omsorg, taknemmelighed eller kærlighed.

- Forskning viser, at de tre følelser er mest effektive, når det gælder om at få dit nervesystem i balance, fortæller Birger Norup.

- Dit nervesystem vil huske denne tilstand bedre og bedre, jo mere du træner det.

Næste gang, du står i en situation, hvor du bliver provokeret, kan du slå den tilstand til inde i dig selv og forblive neutral.

- Vi kan ikke udrydde røvhuller, men får de ikke gehør, finder de andre græsgange.

Fjollet udtryk

En anden strategi kan være at lave en liste over sætninger, du kan sige til røvhullet, når han eller hun siger noget uhensigtsmæssigt til dig.

Du kan for eksempel gøre brug af en lidt usædvanlig metode, hvor du opfinder et fjollet ordsprog, som ikke passer ind i sammenhængen.

Det kan være noget i stil med: "Nu skal du jo ikke skyde bjørnen, fordi jeg bor i et glashus".

DANSKE ORDSPROG

Den der kommer først til mølle, får først malet

Man skal ikke kaste med sten når man selv bor i glashus

Én fugl i hånden er bedre end ti på taget

Tomme tønder buldrer mest

Man skal ikke gå over åen efter vand

Brændt barn skyr ilden

Når katten er ude, spiller musene på bordet

Liden tue kan vælte stort læs

Lille og vågen er bedre end stor og doven

Mange bække små gør en stor å

Kilde: Wikipedia

- Det vil gøre vedkommende så forvirret, at personen højst sandsynligt forlader situationen. Men det kræver noget ekstra overskud af dig.

Kan ikke ændre noget

Er du i overskud og i god balance, kan du også forsøge at fortælle personen direkte, at vedkommende opfører sig dårligt.

Birger Norup har mødt ledere, der har lagt deres stil om, efter at de har fået direkte besked.

- Man kan ikke ændre noget, man ikke er bevidst om. Det er for eksempel ikke sikkert, du selv kan høre, at du altid har et surt tonefald.

Risikerer at blive lige sådan

Uanset hvilken tilgang du prøver af, er det afgørende, at du ikke går med på røvhullets opførsel, understreger Birger Norup.

For så risikerer du at blive ligesom ham eller hende.

- Ligesom glæde smitter, skal du være klar over, at det modsatte også smitter. Der findes en røvhulssmitteeffekt, siger han.

Sidder du tæt på en person, der opfører sig dårligt, risikerer du at blive smittet af vedkommende, så du selv begynder at opføre dig dårligt. Det siger Birger Norup, der har undervist i konflikthåndtering i mere end 20 år. (Arkivfoto).
Sidder du tæt på en person, der opfører sig dårligt, risikerer du at blive smittet af vedkommende, så du selv begynder at opføre dig dårligt. Det siger Birger Norup, der har undervist i konflikthåndtering i mere end 20 år. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS