Advarer: -Det koster liv

Røntgen er for upræcist til udredning af lungekræft, og man ville kunne redde liv ved at tilbyde en lavdosis CT-scanning i stedet. Sådan lyder det nu fra fagfolk.

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: TV2 Østjylland.

Lungekræft skal opdages, og jo før det opdages, jo bedre. Der er der næppe uenighed om.

Men hvordan man bedst undersøger for lungekræft, deler til gengæld vandene. Nærmere bestemt i de tilfælde, hvor den praktiserende læge ikke har lungekræft som den primære mistanke, men omvendt heller ikke kan udelukke det.

Den mest anvendte praksis har været, at sådanne patienter er blevet sendt til røntgen-undersøgelse. Men på Silkeborg Sygehus har man i perioden fra 2015 indtil foråret i år forsøgt sig med at tilbyde patienterne en lavdosis CT-scanning, der afslører flere kræfttilfælde end røntgen.

Noget som professor ved forskningsenheden for Almen Medicin på Aarhus Universitet Frede Olesen mener, at alle sygehuse bør gøre.

– Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at hvis alle gjorde, som de har gjort i Silkeborg, så ville vi kunne redde et trecifret antal liv om året, siger Frede Olesen til TV2 Østjylland.

Han er en af flere fagfolk, der anbefaler, at man ændrer praksis på området.

Introduceret af fyret overlæge

Det var formentlig de færreste, der havde hørt om lavdosis CT-scanning, før ledende overlæge og Venstre-politiker Ulrich Fredberg blev fyret fra Regionshospitalet i Silkeborg i foråret.

Årsagen til fyringen var blandt andet, at han i strid med Sundhedsstyrelsens retningslinjer havde tilbudt lavdosis CT-scanninger i stedet for røntgen.

Men nu anbefaler flere fagfolk faktisk lavdosis CT-scanning frem for røntgen, når der ikke er en reel mistanke om lungekræft. Blandt andre professor Frede Olesen.

– Til den gruppe, der falder udenfor lungekræftpakken, tror jeg, det er klogest at bruge lavdosis CT-scanningen. Men det væsentligste er, at vi får afskaffet røntgen, siger han.

-Røntgen er for upræcist

Hos Kræftens Bekæmpelse er de også helt sikre på, at røntgen skal udfases til fordel for en scanning af den ene eller den anden slags.

– Det afgørende for os er, at røntgen simpelthen er for upræcist. Man skal have nogle andre måder at undersøge på, og det skal enten være lavdosis eller fulddosis CT, siger Jesper Fisker, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse, til TV2 Østjylland.

Sagen om lavdosis CT-scanninger på Regionshospitalet i Silkeborg fik – udover fyringen af Ulrich Fredberg – den konsekvens, at i alt 625 patientforløb skulle gås efter i sømmene.

En ny redegørelse i sagen viser, at 132 af patienterne måtte undersøges igen. Denne gang med en fulddosis CT-scanning.

Flere tilfælde fundet

Ud af de 132 patienter blev der fundet én med lungekræft. Derudover er tre blevet sendt videre i kontrolforløb, mens to er sendt i andre kræftpakkeforløb med henholdsvis nyre- og brystkræft.

Ulrich Fredberg mener selv, at resultaterne viser, at de på Regionshospitalet i Silkeborg har været gode til at udrede for lungekræft. Han afviser desuden, at de tre kræfttilfælde, der er fundet, hænger sammen med, at han har tilbudt patienterne en lavdosis CT-scanning.

– Det ene tilfælde var et, vi havde overset. Man finder kun 99 procent af alle kræfttilfælde, så vi var forberedt på, at der ville komme en. Det er heldigvis kun blevet fundet med seks ugers forsinkelse, så det har ikke nogen betydning i praksis, siger den tidligere ledende overlæge Ulrich Fredberg til TV2 Østjylland og fortsætter:

– De to andre tilfælde har slet ikke noget med lungekræft at gøre, og har dermed ikke noget med screeningsteknikken at gøre.

Lægefaglig direktør i Region Midtjylland, Claus Brøchner Nielsen, vil ikke at gå ind i diskussionen om, hvorvidt røntgen skal udfases. Det vil regionsrådsformand Anders Kühnau heller ikke.

Vil gå til sundhedsministeren

Det vil Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF, til gengæld gerne. Hun vil gå til sundhedsministeren for at få klare svar.

– Jeg har det rigtig svært med, at patienter har en oplevelse af, at de ikke kan være trygge ved de undersøgelser, de får foretaget. Samtidig lytter jeg også til, at lægerne heller ikke selv er helt med på, hvad der giver mening i den enkelte situation, siger Kirsten Normann Andersen (SF) til TV2 Østjylland.

Hun mener Sundhedsstyrelsen skal på banen. Derfor retter hun altså nu henvendelse til Sundhedsministeren.

– Jeg beder ham tage affære i forhold til at få nogle meget klare retningslinjer for, hvornår vi tilbyder hvad, siger hun.

Det har tirsdag ikke været muligt for TV2 Østjylland at få et interview med Sundhedsstyrelsen, som har ansvaret for at udforme retningslinjerne for kræftudredning.

Styrelsen skriver dog i en mail blandt andet, at de er i gang med at revidere ’det diagnostiske pakkeforløb’.

I galleriet ovenfor artiklen kan du se, hvilke symptomer på lungekræft du skal tage alvorligt.

Powered by Labrador CMS