ADHD-børn skal lære at skyde
TrygFonden giver knap to millioner til forskningsprojekt på SDU, der skal undersøge betydningen af skyde-idræt for børn med ADHD
Indtag korrekt position, koncentrér dig, få ro på og fokusér din opmærksomhed. Det er nødvendige færdigheder til skydetræning, og netop derfor tyder skydeidræt på at have en gavnlig effekt hos børn med ADHD, som mellem tre og fem procent af alle skolebørn i Danmark lider af.
Kernesymptomerne ved ADHD er kropslig uro, hyperaktivitet, impulsivitet og uopmærksomhed. Men et pilotprojekt har vist, at skydetræning i en skytteforening har en positiv indvirkning på børn med ADHD og ADHD-vanskeligheder. Nu skal projektet videreføres i et tre-årigt forsknings-studie:
– Med donationen fra TrygFonden kan vi videreføre pilotprojektet og undersøge, hvilken betydning det har for ADHD-børn at gå til skydning, samt om skydeidrætten reducerer ADHD-symptomerne. Indvirkningen på børnenes trivsel og livskvalitet vil også blive belyst. Vi er utrolig glade for TrygFondens støtte, som vil komme mange børn og unge, der kan have det svært, til gavn, siger professor Kirsten Kaya Roessler fra Institut for Psykologi på Syddansk Universitet.
Cirka 100 børn fra 10 kommuner skal deltage i projektet.
Koncentration og succes-oplevelser
De hidtidige erfaringer i praksis har vist, at ADHD-børn profiterer godt af at gå til skydning i en skytteforening. De bliver rolige under skydeaktiviteten, træner deres koncentration og får succesoplevelser med idrætten. Samtidig tyder selve det at gå til en fritidsaktivitet sammen med jævnaldrende også på at have en positiv effekt.
– Skydning er først og fremmest en mental idræt, hvor man træner i at blive bedre på præcis de områder, hvor børn med ADHD har problemer. Det bliver meget spændende at følge, om træningen på skydebanen sætter spor i resten af børnenes liv, siger Anders Hede, forskningschef i TrygFonden.
Forskningsprojektet tilknyttes DGI’s idrætsprojekt “FOKUS – ro og koncentration gennem skydeidræt” og organiseres som et ph.d.-studie med Annegrete Månsson, nuværende projektleder i DGI, i spidsen. Forsøget løber over de næste tre år. TrygFonden har støttet projektet med 1.998.255 kroner.