A-kasser skuffede over dimittenders rolle i dagpengesag
Der er ikke mange positive aspekter i den aftale, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne torsdag har præsenteret på dagpengeområdet.
Sådan lyder det fra Ghita Parry, der er formand for a-kassen FTF-A med 138.000 medlemmer. Hun skyder særligt på, at forligspartierne lader de nyuddannede betale for de fejltagelser, som politikerne selv står bag.
»Det er helt og aldeles urimeligt, at det er dimittenderne, der skal betale for at rette op på dagpengesystemet. Det er politikerne selv, der har forringet det. Det er desuden helt forfejlet, at det nu skal være afgørende, om man har børn. Hvorfor skal det pludselig inddrages i dagpengesystemet,« spørger Ghita Parry i en pressemeddelelse.
Hun henviser til, at aftalepartierne er blevet enige om at nedsætte dimittendsatsen til 71,5 procent af dagpengemaksimum for ikke-forsørgere. Dimittender vil fremover modtage en dimittendsats svarende til 82 procent af dagpengemaksimum for forsørgere og altså 71,5 procent for ikke-forsørgere i stedet for de nuværende 82 procent uanset forsørgerstatus.
Langt fra nok
De tre største partier i Folketinget er også blevet enige om at tilføre dagpengesystemet 300 millioner kroner ekstra, men det er langt fra nok, mener Ghita Parry, der ikke er bleg for at kalde milliontilførslen for et løftebrud fra Dansk Folkepartis hånd.
»Det er dybt skuffende, at partierne kun tilfører systemet 300 millioner kroner. Det er ikke mere end et par dage siden, at blandt andet Dansk Folkeparti var klar til lægge 600-700 millioner. Jeg kan kun sige løftebrud,« siger Ghita Parry.
I Akademikernes A-kasse lyder der anderledes positive toner i forhold til den generelle aftale.
»Med en bred politisk aftale om dagpengesystemet får vi som a-kasse endelig arbejdsro. Det er vigtigt, fordi vi nu så kan koncentrere os om det, vi er sat i verden for: At få mennesker i arbejde,« siger direktør Michael Valentin, der dog er enig med Ghita Parry i, at nedsættelsen af dimittendsatsen er skudt forbi mål.
»Idéen om at reducere dimittendsatsen er ikke groet i vores baghave. Mildest talt. Der er med andre ord blevet placeret en buket blomster med en hel del torne på vores bord. Hvis man forringer dagpengesystemet for dimittenderne, risikerer man, at de aldrig melder sig ind og dermed bidrager til det kollektive system. Den besparelse kan vise sig at være den allerdyreste,« siger Michael Valentin.