9000 e-bøger på biblioteker efter nytår

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

En ny aftale betyder, at 9000 e-bøger fra nytår bliver tilgængelige via bibliotekernes udlånstjeneste eReolen.

Læser du e-bøger, kan du efter 1. januar nøjes med at lede ét sted efter en god historie.

I dag findes nogle bøger på bibliotekernes udlånstjeneste, eReolen, mens andre er på den konkurrerende tjeneste Ebib. Men fra 2015 lukker Ebib og flytter sine 4000 e-bøger over på eReolen.

Det er resultatet af en aftale mellem Danskernes Digitale Biblioteker og forlagene bag Ebib, heriblandt Gyldendal, Rosinante & Co, Lindhardt og Ringhof og JP/Politikens Forlag.

Aftalen betyder, at antallet af e-bøger, der vil være til rådighed på eReolen, stiger fra 5000 til 9000.

Stig Andersen, formand for Forlæggerforeningen og administrerende direktør for Gyldendal, er tilfreds med aftalen.

– Bibliotekerne spiller en vigtig rolle i forhold til at stimulere læsning og som formidlere af litteratur, og forlagene vil gerne medvirke til, at bibliotekerne også kan udfylde disse roller i takt med, at efterspørgslen efter e-bøger stiger, siger han.

Aftalen er tidsbegrænset og skal løbende evalueres og justeres.

Der er dog skår i glæden. I Danmarks Biblioteksforening mener formand Steen B. Andersen, at bibliotekerne har måttet betale en dyr pris for at få samlet alle bøgerne et sted.

– Selvom vi hilser den samlede aftale velkommen, er vi dog også opmærksomme på, at prissætningen i aftalen for bibliotekernes udlån af e-bøgerne er en stor udfordring, da et e-bogudlån kommer til at koste væsentlig mere end det fysiske udlån, siger han.

– Hvis alle fysiske udlån blev digitale i morgen, ville det koste bibliotekerne tre gange så meget som i dag. Det bliver en udfordring for de kommunale budgetter.

Det vil ikke koste brugeren noget at låne en e-bog gennem eReolen. En bog kan dog kun udlånes til et bestemt antal brugere ad gangen. Det forventes, at alle biblioteker i løbet af 2015 vil stille eReolen til rådighed for borgerne.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS