9. klasses afgangseksamen aflyses
Regeringens forslag til genåbning af landet vil slippe de små elever først ind på skolerne og de kommende studenter først ind på gymnasierne, siger kilder tæt på forhandlingsforløbet til Politiken.
Afgangseksamen for skolens ældste elevers bliver aflyst i år og erstattet af årskarakterer.
Anderledes for landets kommende studenter. Her bliver studentereksamen gennemført, selv om Gymnasielærernes fagforening, GL og elevorganisationen, DGS, har anbefalet at aflyse årets eksamen efter, at skoler og gymnasier har været lukket siden 11. marts.
Det erfarer Politiken på baggrund af samstemmende beskrivelser fra kilder tæt på forhandlingsforløbet.
Især tre ting har spillet ind i beslutningen om at aflyse afgangseksamen. For det første det sociale hensyn for de små elever, hvor fjernundervisning kræver forældres hjælp til motivation, login og anden støtte.
For det andet hensynet til arbejdsmarkedet. De små elever låser forældrene til hjemmet, og der er grænser for effektiviteten, når hårdt prøvede forældre skal multitaske mellem Skype-møder og hjælp til staveord og gulvøvelser.
For det tredje har formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, sagt, at han gerne ser afgangseksamen aflyst, og lærerne vil regeringen af indlysende historiske grunde gerne være venner med.
Ærgrer sig
Både lærere og elever i gymnasiet ærgrer sig over, at regeringen har valgt ikke at følge deres anbefalinger.
– Det vil gå ud over de svageste elever at gennemføre eksamen. For den undervisning vi kan gennemføre, bliver et stykke fra det, vi normalt leverer, og det går hårdest ud over de elever, der har mest brug for undervisning, siger Tomas Kepler, formand for gymnasielærernes organisation.
Statsminister Mette Frederiksen (S) er i gang med at orientere Folketingets partier om planen for genåbning.