86 madforgiftet på kendt restaurant-kæde

86 syge personer, en sur smiley og en bøde på 60.000 kroner. Det blev resultatet for en enkelt aften for Restaurant Flammen i Odense.

Det var på denne restaurant, hvor 86 personer blev syge 12. januar efter at have spist mad, der ikke var tilstrækkeligt opvarmet. Foto: Google Street View.
Offentliggjort Sidst opdateret

12. januar vil nok blive husket af 86 personer som et noget anderledes restaurantbesøg. I hvert fald er det det antal mennesker, der blev syge efter et besøg hos Restaurant Flammen i Kongensgade i Odense: De blev nemlig forgiftet af bakterien  Clostridium perfringens – en bakterie, der ikke lige er sådan at spøge med.

Det fremgår af en smiley-rapport fra Fødevarestyrelsen.

Anmeldt af kunde

Det var en af restaurantens kunder, der tog kontakt til Fødevarestyrelsen, som derefter rykkede ud til restauranten, hvor den forøvrigt befandt sig i to timer og tre kvarter.

Her blev det konstateret, at det røde kød langt fra var opvarmet under de rette forhold, ligesom temperaturerne ikke var høje nok.

Den forseelse blev rigtig dyr: Restauranten modtog herefter den sureste smiley muligt og en bøde på 60.000 kroner.

Virksomheden tilbereder rødt kød i varmeskabe som struds og amerikanersteg ved temperaturer i mellem 42°C og 43,3°C . Sygdomsfremkaldende bakterier såsom Cl. perfringens kan vokse frem i stort tal under disse forhold, står der blandt andet i rapporten, der også gør opmærksom på, at et varmeskab viser en forkert temperatur.

Til det svares der fra restaurantens side: Jeg kan godt se temperaturen er lav, vi tager alt kødet ud og kassere og for stegt nyt kød.

En gang til

Og så skulle man måske tro, at restauranten havde lært noget af den sag, men ak.

Ved et opfølgende kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen 27. januar kunne nøjagtig samme problem konstateres. Der bliver stadig stegt i ovn med meget små varmegrader, hvorefter kødet bliver færdigbehandlet i varmeskab. Og det er altså ikke godt nok.

Derfor fik Flammen endnu en ikke-glad smiley, dog denne gang kun af den mellemfornøjede slags.

– Virksomheden får en bøde ved det første tilsyn. På tilsynet ser det umiddelbart ud til, at de skriftlige egenkontrolprocedurer kan være i orden, hvis de blot følges, hvilket de ikke blev på tilsynet. Virksomheden skal indsende baggrundsdokumentation for den type varmebehandling, den udfører, da den tilbereder kødet ved sousvide behandling. (Tilberedning i vakuumpose. Red.). Baggrundsdokumentationen viser sig ikke at være i orden og derfor laves der et nyt kontrolbesøg, hvor virksomheden får et forbud mod at producere på den pågældende måde. Et forbud mod at producere er en yderligere sanktion, oplyser Susanne Netterstrøm, sektionsleder i Fødevarestyrelsen, til Newsbreak.dk.

Flammen forklarer

Elias Tychsen er administrerende direktør for Flammen i Danmark.

Ifølge ham var Fødevarestyrelsen blot på et kontrolbesøg – altså det, hvor fejlen blev opdaget. Og påpeget.

– Siden var vi i dialog med Fødevarestyrelsen og fulgte deres anbefalinger, siger Elias Tychsen til Newsbreak.dk.

Det betyder rent konkret, at Flammen hurtigt fik det misvisende varmeskab sat ud af spillet og tilberedte kødet direkte.

– Det er et enkeltstående tilfælde. Og når sådan noget sker, ser vi på procedurerne i de andre restauranter. Vi vil gerne gå med livrem og seler, siger Elias Tychsen, der understreger, at man hos Flammen tager tingene meget seriøst.

– Det er et stor ansvar at lave mad til folk, som han udtrykker det.

Siden episoden har Flammen indført en ekstra selvkontrol.

Henvendte sig til Fødevarestyrelsen

Det var Flammen selv, der kontaktede Fødevarestyrelsen.

– Det gjorde vi efter en kundehenvendelse, forklarer Elias Tychsen.

Herefter udleverede restauranten navne og telefonnumre på aftenens gæster. Det var disse, Fødevarestyrelsen tog kontakt til og konstaterede de 86 tilfælde af forgiftning.

Clostridium perfringens

Fødevarestyrelsen mistænkte ved første beskrevne besøg, at det var bakterien Clostridium perfringens, der var årsag til de syge mennesker. Prøver, taget af kød i restauranten, kunne senere konstatere, at mistanken var korrekt: I kængurukødet blev der konstateret netop Clostridium perfringens.

Bakterien findes først og fremmest i jord og i dyrenes gødning. Herfra kan den overføres til en række fødevarer for eksempel grøntsager, kød, fjerkræ og fisk. Hvis fødevarerne ikke behandles på rette vis, kan det altså få bakterien til at formere sig. Det er både varmebehandling og afkøling, der skal være korrekt.

Det oplyser Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside, hvor man kan læse om bakterier i fødevarer i det hele taget.

På samme side oplyser Fødevarestyrelsen også om, at symptomerne på forgiftningen er diarré og stærke mavesmerter, der normalt starter 8-12 timer efter, at fødevaren er spist. Ildebefindende med evt. kvalme og opkastninger kan også forekomme. Normalt giver forgiftningen ikke feber og forsvinder i løbet af et døgn.

Restaurant Flammen har ikke svaret på Newsbreak.dks henvendelse.

De to smiley-rapporter kan du læse her og her.

Powered by Labrador CMS