790 døde: Denne sygdom dræber

Influenza rammer mange danskere, og faktisk anslås det, at 790 personer døde af influenza i den seneste sæson.

Offentliggjort Sidst opdateret

Mange danskere rammes i løbet af året af influenza. Knap 60.000 patienter blev i seneste influenzasæson – fra oktober sidste år til maj i år – undersøgt for influenza, hvoraf cirka en sjettedel af dem fik det konstateret.

Influenza kan være en alvorlig sygdom, og i indeværende sæson estimerede Statens Serum Instritut, at 790 døde på grund af sygdommen.

Svære tal

Statens Serum Institut benytter en statistisk model til at udregne dødeligheden blandt influenzaramte. De ser på, hvad den forventede dødelighed for sæsonen generelt er. Det sammenholdes med oplysninger om influenzaaktivitetet. Altså hvor mange dødsfald, kan instituttet tilskrive influenza.

Dermed vurderes det, at 790 er døde af influenza i denne sæson.

Grunden til Statens Serum Institut benytter denne metode er, at de kun har oplysninger fra de influenzaramte, der har søgt læge, mens der er et mørketal blandt dem, der ikke har været i kontakt med sygehusvæsenet eller lægen, fortæller afdelingschef ved Statens Serum Institut Tyra Grove Krause.

I kombination

Oftest er det ikke alene influenza, der er årsagen til et dødsfald. Den er dødelige i kombination med andre sygdomme.

– Influenza kan være en forværring af underliggende sygdomme som diabetes, rygerlunger eller andet. Men det kan også være lungebetændelse oveni influenza. Det er i kombination, at influenza er dødelig, siger Tyra Grove Krause, der afdelingschef for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse ved Statens Serum Institut, til Newsbreak.dk.

Influenza A

Risikoen for at dø af influenza er størst hos risikogrupper som ældre over 65 år og gravide. Der findes mange forskellige typer af influenza, og i den seneste influenzasæson var det to forskellige typer af Influenza A, der var mest hyppige.

Det er forskellige dele af befolkningen, der smittes af de to dominerende virusser denne sæson.

– Influenza A H1N1 rammer mest unge og unge voksne, mens ældre er særligt overfølsomme for influenza A H3N2, siger Tyra Grove Krause.

Flere vacciner

En opgørelse over influenzasæsonen 2018/ 2019 viser, at der er sket en stigning i vaccinationer. Og særligt har det vist sig, at vaccination er et effektiv middel mod en type af sæsonens dominerende influenza.

– Vi kan se, at vaccinen mod influenza A H1N1 virker effektivt, mens der er nogle udfordringer for H3N2, da vaccinen ændrer sig en smule under dyrkning, så den ikke passer så godt til sygdommen, siger Tyra Grove Krause.

Måske færre dødsfald

Dog pointerer hun, at selv om vaccinen ikke er hundredeprocent effektiv, så forventes det, at stigningen i antal, der bliver vaccineret, kan føre til en lavere overdødelighed i den kommende influenzasæson.

– Hvis det er at tilslutningen til vaccination stiger, og vaccinationen er effektiv, så forventer vi da at kunne aflæse det i statistikkerne, siger Tyra Grove Krause.

Powered by Labrador CMS