74 børn forgiftet med fejlproduceret D-vitamin

Seks børn har fået målt svært forhøjede calciumniveauer, efter de har indtaget fejlproduceret D-vitamin.

Offentliggjort Sidst opdateret

En rundspørge til landets laboratorier viser, at 150 børn i alderen 0-2 år er blevet undersøgt, fordi de har fået D-vitamindråber af mærket Inno Pharma vitamin D3-dråber.

Firmaet InnoPharma trak 21. juli produktet tilbage, fordi der var påvist et indhold af D-vitamin, der var 75 gange for højt.

Undersøgelsen viser, at 74 børn havde forhøjet calciumniveau i blodet – heraf havde seks børn svær forhøjede niveauer.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Trukket tilbage i juli

Dråberne blev trukket tilbage fra hylderne 21. juli af firmaet Inno Pharma, da en analyse viste, at der var et stærkt forhøjet indhold af vitamin D3 i produktet.

Normalt indeholder en dråbe i de pågældende flasker 2 microgram per dråbe, men de tilbagetrukne flasker indeholder 150 mikrogram per dråbe.

140 henvendelser

Alene på Giftlinjen har man fået 140 henvendelser, der drejer sig om det fejlproducerede D-vitamin.

På Aarhus Universitetshospital bliver 20 børn fulgt på Børneafdelingen, fordi deres blodprøver har vist et forhøjet indhold af kalk og D-vitamin i blodet.

– De fleste af børnene har kun milde eller usikre symptomer, og i de tilfælde kan familien nøjes med at komme til kontrol med barnet, indtil blodprøverne igen er normale, siger overlæge Hanne Vebert Olesen i en pressemeddelelse.

Da Newsbreak.dk først skrev om sagen, kunne senior Advisor hos Inno Pharma Johs. Gjelstrup, ikke svare på, hvordan fejlen er sket.

– Vi ved ikke, hvordan det er sket. Vi sidder og forsøger at få styr på det. Vi blev gjort opmærksomme på en fejl i produktet, det skal vi have rettet, sagde han til Newsbreak.dk.

De pågældende D-vitamindråber er trukket tilbage fra markedet, og der vil ikke bliver produceret D-vitamin-dråber hos InnoPharma, før fødevarekontrollen har vurderet virksomhedens procedurer.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS