65.000 vil bremse beskæring af ulandsbistand

Mellemfolkeligt Samvirke har samlet mere end 53.000 underskrifter imod de varslede nedskæringer i udviklingsbistanden. Her overrækker Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær Frans Mikael Jansen underskrifterne til udenrigsminister Kristian Jensen. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Ngo’er håber, at underskriftindsamling kan sikre ulandsbistanden. Eller sikre at den skæres på ansvarlig vis.

Tusindvis af danskere har skrevet under på deres utilfredshed med regeringens forslag om at beskære ulandsbistanden til 0,7 procent af BNP, og derfor blev 65.000 underskrifter onsdag morgen overrakt til Udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Organisationerne Mellemfolkeligt Samvirke og Ibis står bag indsamlingen, og ifølge Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, Frans Mikael Jensen, er håbet at presse regeringen til stoppe nedskæringerne i ulandsbistanden.

– Vi vil vise regeringen, at rigtig mange danskere er utilfredse. Vi forsøger at lægge pres på politikerne ved at give de frustrerede borgere en stemme, siger Frans Mikael Jensen.

På en ansvarlige måde

Hvis man politisk vælger at skære i ulandsbistanden, mener Vagn Berthelsen, generalsekretær i Ibis, at man i det mindste må gøre det på en ansvarlig måde.

– Vi kan ikke beskære ulandsbistanden så hurtigt, som regeringen vil have os til. Hvis vi stopper projekter fra den ene dag til den anden, vil rigtig mange penge gå tabt, fordi vi er vant til at investere langsigtet, siger Vagn Berthelsen.

Frans Mikael Jensen står fast ved, at ulandsbistanden ikke bør falde, men er enig i, at det vil gøre stor skade, hvis nedskæringerne allerede træder i kraft fra 2016.

– Vi mener, at hvis der skal skæres i bistanden, så skal det ske ansvarligt. Med så kort varsel som der er nu, er vi nødt til at stoppe flere projekter i utide, siger han.

Løbende nedskæringer

Selvom det bestemt ikke er drømmescenariet hos Ibis, ser de gerne, at nedskæringerne ikke vedtages på en gang i finansloven for 2016, men derimod kommer til at løbe over en længere periode.

– Man kan være enig med beslutningen eller ej, men hvis der endelig skal skæres, så mener vi, at det bør gøres som i Holland. Der fik organisationerne fire års nedtrapning, så de kunne vænne sig til den nye situation, siger Vagn Berthelsen.

Mellemfolkeligt Samvirke har samlet 53.000 underskrifter på tre uger, mens Ibis har samlet 14.000 på 14 dage.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS