49 døde i brande: 60 procent manglede én ting
Det er snart første søndag i advent. Så starter tiden med de levende lys.
I 2019 omkom 49 personer i brande.
Knap 60 procent af de personer, der døde i brande, havde ingen røgalarm.
Det har Beredskabsstyrelsen oplyst.
Nå går forsvarsministeren i brechen for røgalarmerne.
(I galleriet over artiklen kan du se, hvad du skal være opmærksom på. Det kan i sidste ende redde dig og din familie).
Den 1. december er fælles nordisk røgalarmdag. Dagen skal minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i vores hjem ved at have røgalarmer.
– Røgalarmer kan være med til at redde liv. Men kun hvis man løbende sikrer, at de virker. 1. december er en god anledning til lige at tjekke op på, om der mangler et nyt batteri, eller det er tid til en udskiftning. En røgalarm er en lille størrelse med en banal teknologi. Alligevel er den hvert år med til at redde mennesker fra at indebrænde. Vi ved aldrig, hvor brand opstår næste gang. Derfor en opfordring til at teste, siger forsvarsminister Trine Bramsen på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.
I de kolde vintermåneder opholder vi os mere indendørs, tænder levende lys og er mere i køkkenet, end vi plejer. Og det er netop i disse måneder, der oftest opstår brande i private hjem.
I år er håndspritten desuden kommet ind som et nyt element, som vi også skal forholde os til. Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen uddyber, hvad vi kan gøre for at reducere risikoen for brand:
– Røgalarmer, der ikke virker, giver falsk tryghed. Derfor skal du jævnligt tjekke dine alarmer. Sørg blandt andet for, at batterierne stadig virker, at alarmerne er rengjorte, og at udløbsdatoen ikke er overskredet, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.
Røgalarmer advarer om en brand, men forhindrer den ikke. Risikoen kan reduceres ved at følge et par enkle råd:
– Mange brande starter enten i køkkenet eller ved brug af levende lys. Så vær ekstra opmærksom i den travle julemåned. Læg aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du laver mad, og sluk levende lys, når du forlader et lokale. I år skal man også være meget opmærksom på håndspritten, som er en yderst brændbar væske. Derfor opfordrer vi til, at hver enkelt er opmærksom på at holde håndsprit langt væk fra de levende lys, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.
”Røgalarmer kan være med til at redde liv. Men kun hvis man løbende sikrer, at de virker.
— Forsvarsministeriet/Danish MoD (@Forsvarsmin) November 27, 2020
1.december er en god anledning til lige at tjekke op på, om der mangler et nyt batteri, eller det er tid til en udskiftning.” @Trinebramsen https://t.co/mvWUkbdvEE