48 knaldet for dum lovovertrædelse i razzia
Det er ulovligt at bruge mobilen under kørsel - det er der dog mange, der gør alligevel.
Tirsdag holdt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi et vågent øje med trafikanter på Sdr. Ringgade i Slagelse – det kastede blandt andet 48 sigtelser for brug af håndholdt mobil under kørslen af sig.
Under kontrollen, der varede fra 10 til 18, screenede politiet i alt 500 biler. Det oplyser politiet om i sin døgnrapport. De kan alle se frem til at modtage en bøde på 1500 kroner.
Og desværre er det bestemt ikke et unormalt billede, at hver 10. bilist sidder og roder med sin telefon eller taler i den. Det fortæller leder af Færdselsafdelingen hos Sydsjællands og Lolland-Falster Politi, Erik Mather, til Newsbreak.dk:
– Når man læser tallene er det voldsomt, men jeg er bange for, at det er et udtryk for dagligdagen. Hvis vi havde ressourcerne til det, kunne vi nok gøre det hver eneste dag, siger Erik Mather til Newsbreak.dk.
Og ifølge politibetjenten er det ikke bare kontroller, politiet udfører for at genere bilister – for han og hans kolleger har været ude til adskillige frygtelige situationer, der kunne have været undgået, hvis mobilen var blevet i lommen:
– Vi er begyndt at være meget opmærksomme på det, fordi det forårsager rigtigt mange ulykker. Vi har været ude til dødsulykker, hvor vi har kunnet se, at der har ligget tændte mobiler slået op på eksempelvis Facebook på gulvet i bilen, siger han.
Koster snart et klip
I dag giver det en bøde 1500 at køre bil mens man benytter sig af håndholdt mobiltelefon, men Folketinget har vedtaget en lovændring.
Det kommer nemlig til at koste et klip i kørekortet. Loven blev vedtaget i 2018, men er ikke trådt i kraft endnu, da politiets systemer skal kunne håndtere lovændringen.
Ifølge Erik Mather kommer det højst sandsynligt til at ske enten 1. maj eller 1. juni 2019.
Og kommer forløbet til at ligne tidligere stramninger i færdselsloven, så forventer Erik Mather at det betyder et øjeblikkeligt fald i brugen af håndholdt mobil under kørslen:
Det er svært at spå om fremtiden – men det har jo tidligere haft en afsmittende effekt, men den blev udlignet over tid.
– Folk vil nok være meget bevidste om det til at starte med, men det glider desværre nok ud efterhånden, siger han.
Klip i kørekortet eller ej – så har Erik Mather dog et par spørgsmål, man bør stille sig selv inden man fisker mobilen op ad lommen under kørsel:
– Det kan godt være, din mobil siger en sjov lyd, men hvor relevant er det at se et nyt billede af naboens kat på Facebook? Hvor vigtigt er det i forhold til at bringe dit og andres liv og førlighed i spil?