365.000 danskere lider af skjult knoglesygdom

Over en halv million danskere kan have knogleskørhed, men kun 180.000 danskere ved, at de har det.

Offentliggjort Sidst opdateret

Knogleskørhed – eller osteoporose – er en sygdom som flere hundredtusinder af danskere lider af. Uden at vide det.

Op mod 550.000 danskere lider af sygdommen knogleskørhed, men kun lidt under en tredjedel – omkring 180.000 – er blevet diagnosticeret med det.

Det viser udregninger, som Copenhagen Economics har lavet for medicinalvirksomheden Amgen Danmark.

Det skriver Avisen.dk.

Formand for Osteoporoseforeningen Ulla Knappe bekræfter tallene. Hun henviser til WHO (Verdenssundhedsorganisationen) og Sundhedsstyrelsen, der har lignende vurderinger.

365.000 ved det ikke

Omkring 365.000 ved dermed ikke, at de lider af knogleskørhed. Det er derfor vigtigt, at viden om knogleskørhed bliver langt mere udbredt, mener Ulla Knappe.

– De, der ikke er diagnosticeret, opdager det først, når de får det første brud. Vi vil meget gerne have, at folk ved noget om de risikofaktorer, de skal holde øje med, så de kan komme i gang med at forebygge og undgå det første knoglebrud, siger hun til Avisen.dk.

Newsbreak.dk har tidligere omtalt sygdommen på baggrund af en pressemeddelelse fra netop Osteoporoseforeningen.

– Tallene er ikke rare. Mørketallet består af danskere, der nok har hørt om knogleskørhed, men ikke har fået det undersøgt, og af danskere, der ikke ved noget om sygdommen. Der er desværre stor uvidenhed, oplyste formanden dengang.

– Knogleskørhed er en livsstilssygdom. Du kan forebygge den. Men det kræver oplysning. Derfor går vi nu selv ud med en kampagne, så vi finder flere patienter, inden de får deres første – eller næste – brud, sagde hun videre. Det er altså de råd, du kan se i galleriet over artiklen.

Alvorlige konsekvenser

At have knogleskørhed uden at vide det kan have alvorlige konsekvenser og kan i værste fald give brud på hoften eller ryggen.

Det påpeger Pernille Hermann, overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Endokrinologisk Selskab.

– Vi ved, at en stor del af dem, der får hoftebrud, bliver afhængige af hjælp bagefter. De går fra at have et godt liv til at blive afhængige af andre og til at få en betydelig ringere livskvalitet.

– Det er også sådan, at man simpelthen kan dø af hoftebrud. Ved sammenfald i ryggen falder ryghvirvlerne sammen. Det kan være meget invaliderende, for den det rammer, siger hun til Avisen.dk.

Opdages ofte ikke

Det er dog ikke altid, selv om man kommer forbi en læge eller et hospital, sygdommen opdages.

– Knogleskørhed er stærkt underdiagnosticeret selv efter knoglebrud. Hr. og fru Jensen opfatter generelt frakturer som uheld og ikke som resultat af underliggende sygdom. Mange ortopædkirurger ser det heller ikke som deres sag at tage sig af undersøgelse for osteoporose og forebyggelse af det næste knoglebrud, har professor, dr.med. Bente Langdahl, mangeårig forsker i knogleskørhed og overlæge på Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, tidligere udtalt.

Knogleskørhed rammer oftest ældre mennesker, og i mange tilfælde er de diagnosticerede gået på pension.

Knogleskørhed

• Cirka 550.000 danskere over 50 år lider ifølge WHO’s definition af knogleskørhed
• Ifølge Sundhedsstyrelsen er det højst halvdelen af de ramte, der ved det. Osteoporoseforeningen vurderer således at helt op mod 400.000 danskere går i uvidenhed
• 40 procent af alle kvinder og cirka 18 procent af alle mænd rammes før eller siden af knogleskørhed
• Antallet af knoglebrud som følge af osteoporose stiger i Europa på grund af stigende ældrebefolkning
• Hver 3. mand og hver 4. kvinde dør inden for det første år efter et hoftebrud
• Knogleskørhed er underdiagnosticeret blandt patienter med hoftebrud. Både danske og udenlandske undersøgelser viser, at meget få patienter tilbydes undersøgelse og behandling efter et hoftebrud

Kilder: Medicinsk Teknologivurdering, 2012 – Sundhedsstyrelsen, Patienthåndbogen/Lægehåndbogen – Sundhed.dk, professor Bente Langdahl – Aarhus Universitetshospital, Osteoporoseforeningen.

Men for de, der er ramt af det, mens de stadig er i den arbejdsdygtige alder, kan det give store gener og udfordringer på jobbet.

Powered by Labrador CMS