35.200 mere om året til disse mennesker
Nogle pensionister kan forsøde tilværelsen med op til 35.000 kroner mere i folkepension om året med nye fradrag, viser beregninger.
Er du pensionist eller på vej til at blive det, kan flere af elementerne i den nye finanslov være med til at give lidt ekstra luft i økonomien.
Der er nemlig flere tiltag, der forsøger at gøre op med det såkaldte samspilsproblem. Det dækker over, at du risikerer at blive modregnet i din folkepension, hvis du får udbetalt for eksempel løn eller ratepension ved siden af.
– Det får især betydning for folk med små og mellemstore pensionsopsparinger, forklarer seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk.
Blandt de nye tiltag er et større fradrag på pensionstillægget på 15.000 kroner for enlige og 30.000 for par.
Det kan give op mod 9600 kroner mere i folkepension om året før skat, viser beregninger, som Danica Pension har lavet.
Ekstra til arbejdende
Der er også indført et ekstra fradrag til dem, der arbejder videre, selv om de har passeret folkepensionsalderen, og det kan give op mod 12.800 kroner mere om året, viser samme beregninger.
– Alle pensionister vil få noget ud af et eller flere af punkterne. Men hvor meget det giver i sidste ende, afhænger af den enkeltes situation, forklarer Danicas seniorøkonom Mads Moberg Reumert.
Der vil også være en gevinst for par, der er gift eller samlevende, fortæller han videre.
Din partners indtægt vil nemlig få en mindre betydning end hidtil, når der skal modregnes i din folkepension.
Også her kan der ifølge Danica Pensions beregninger være op til 12.800 kroner at hente før skat om året.
Samlet set giver det en mulig gevinst på 35.200 kroner før skat i 2019.
Bliver dog udfaset
Det øgede fradrag på pensionstillægget vil dog blive gradvist udfaset over de kommende 15 år, så gevinsten vil derfor også falde år for år fremover.
Og det bedste af det hele? Du skal ikke selv røre en finger.
– Det sker helt automatisk, siger Mads Moberg Reumert, men tilføjer:
– Nogle af tingene kan dog ikke ses på pengepungen med det samme, men bliver indført med tilbagevirkende kraft.
Du bør til gengæld overveje, om de nye fradrag giver anledning til at ændre på, hvordan du får udbetalt din pension og i øvrigt gør brug af din formue og frie midler.
– Det er ikke lige meget, hvordan du får pengene udbetalt. Har du en ratepension, kan du overveje, om den skal strækkes over nogle flere år. På den måde kan du få mere ud af folkepensionen, fordi du bliver modregnet mindre, siger Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk.
Det gælder med andre ord om at få det, der beskattes hårdest og modregnes mest i de offentlige pensionsydelser, fordelt over flest mulige år, forklarer seniorøkonomen.
Opsparing i form af kontanter, investeringer og friværdi i bolig modregnes for eksempel ikke i folkepensionen.
– Nogle synes, det gør ondt at bruge opsparingen, men det kan være dumt at lade være, siger Morten Bruun Pedersen.
Sidder du med flere forskellige typer af opsparing og pension, så anbefaler Forbrugerrådets seniorøkonom, at du søger hjælp hos din bank eller en uvildig rådgiver.
– Der kan være mange tusinde kroner at hente ved at få det gjort rigtigt, siger han.
Sådan bliver 2019
Som Newsbreak.dk kunne fortælle 10. januar, så kan det være svært at bevare overblikket.
2019 har budt på en hel række nye tiltag og regler inden for pensionsområdet, og det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad der egentlig har betydning for dig.
Forbrugerrådet Tænk og PFA giver her et overblik over de fem vigtigste ændringer inden for pensionsområdet. Og det er noget, der berører mange mennesker. Ifølge Ældre Sagens hjemmeside var der primo 2017 hele 1,1 millioner mennesker i Danmark, der er ældre end 65 år.
65 har i flere år været det magiske pensionist-tal, men sådan er det ikke længere.
1) Folkepensionsalderen stiger
Bliver du 65 år i 2019, kan du godt skyde en hvid pil efter at bruge din fødselsdag på at sige farvel til arbejdsmarkedet. I hvert fald er du ikke berettiget til folkepension før et halvt år senere.
Regeringen har nemlig besluttet at hæve folkepensionsalderen til 67 år over de næste fire år – og det trådte i kraft 1. januar og betyder, at pensionsalderen stiger et halvt år om året frem til 2022.
– Man kan stadig gå på pension som 65-årig, men så skal man selv betale, siger Carsten Holdum, som er forbrugerøkonom hos PFA.
Er du pensionist, kan du altså glæde dig over, der er flere penge at hente i 2019.