32-årig spillede retarderet og lænsede kommunen for ni millioner
En hel familie var sammen om et komplot mod kommunen. Det indkasserede den i første omgang millioner for. Nu har den indkasseret en fængselsstraf.
En familie har været mere end almindeligt opfindsomme i sin iver for at snyde systemet.
Den havde nemlig omtalt sønnens tilstand som værende som en et-årigs. Og dermed en tilstand, der krævede konstant hjælp. Til det fik familien gennem årene ni millioner kroner.
Virkeligheden skulle dog vise sig at være en helt anden.
Det skriver lokaltidningen.se.
Omtalt som alvorligt retarderet
De ni millioner kroner er blevet udbetalt som sociale ydelser og tilskud til at hjælpe den 32-årige søn, som tilsyneladende havde konstant behov for hjælp til de mest basale behov.
Moren har således beskrevet, hvordan hendes søn var alvorligt retarderet.
Han kunne ikke kommunikere, spise eller børste tænder. Han skulle også have hjælp til påklædning og bleskifte.
Til alt dette fik familien udbetalt penge for i alt 77 timers hjælp om ugen. En hjælp, de selv stod for at udføre, skriver lokaltidningen.se.
Derfor gik der også noget tid, 10 år, inden svindlen blev opdaget.
Spillede skuespil
I byretten erkendte den 32-årige, at han spillede retarderet og opførte sig på en måde, der gjorde det helt umuligt for alle at komme i kontakt med ham, og det narrede altså både læger og andre indenfor sundhedsvæsenet.
Anonymt tip
Det var et anonymt tip, der henledte opmærksomheden på familien. Senere i efterforskningen blev både den svenske socialsikring og politiet inddraget, og da familien blev observeret på afstand, blev det afsløret, hvordan sønnen uden problemer kunne tage med moren i byen og handle.
Det viser sig, at han både har været i stand til at bevæge sig frit og kommunikere på flere sprog, skriver Lokaltidningen.se.
Torsdag formiddag blev den 32-årige, hans mor og yngre bror så dømt for alvorlig social bedrageri ved Retten i Malmø.
Moren og den yngste søn fik hver tre års fængsel, mens den 32-årige blev idømt to års fængsel. Samtidig skal alle pengene, som fejlagtigt er blevet udbetalt til familien fra 2006 til 2016, betales tilbage. Det drejer sig om i alt næsten ni millioner kroner.